PRIČESKA

Za zdrave in bujne lase jejte zdravo

ud
10. 6. 2017, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bujni lasje pomladijo in skrijejo marsikatero pomanjkljivost obraza. O njihovi gostoti in kakovosti najbolj odločajo geni, a na lase vplivamo tudi s pravilno nego in prehrano.

Profimedia
Če imate dolge lase, se izogibajte tesnim elastikam.

Pri barvanju je poškodba las odvisna od tega, ali gre za preliv, delno obstojno ali obstojno barvo. Zadnji dve lase poškodujeta, prvi pa ne bistveno. Barvanje ne povzroča plešavosti, je pa lahko vzrok zanjo nenehno vlečenje las oziroma njihovo zategovanje ali puljenje. Še posebej nevarno zaradi trajne izgube las je ravnanje las pri visokih temperaturah.

Pogosto krtačenje škodi

Bolezni lasišča
Najpogostejše so prhljaj, izpadanje las, zlasti pri moških, lojne ciste, luskavica, glivične okužbe in okužbe z zajedavci, na primer z ušmi. 

Lasje bodo močnejši, če bomo z njimi ravnali kar se da nežno; če jih ne bomo kar naprej krtačili in jih bomo s šamponom, naj je še tako nežen, umili kvečjemu dvakrat tedensko. Po telesni vadbi jih zgolj sperimo z vodo. Tudi zategovanja v konjski rep iz dneva v dan lasje ne marajo, prav tako ne močnih sončnih žarkov. Poleti nosimo klobuk s kar se da širokimi krajci, predvsem pa se umikajmo v senco.

Hrana za lase

Lasem odlično dene vse, kar je na splošno zdravo za organizem: veliko sadja in zelenjave, nezačinjena hrana, izogibanje sladkarijam in mastni hrani. Še posebej dobrodošlo za hitrejšo rast las je železo, ki ga je veliko v jajcih, rdečem mesu in zeleni zelenjavi. Če opazimo redčenje las ali plešavost, prosimo zdravnika za krvno sliko. Ta pokaže, katerih elementov in mineralov nam primanjkuje. Šele potem je smiselno jemanje prehranskih dodatkov za bujnejše lase.

Ali izdelki iz lekarne pomagajo?

Tudi nekateri šamponi naj bi pospeševali rast las, vendar bi morali že v treh mesecih opaziti razliko v njihovi kakovosti ali gostoti. Če je ne, raje ne zapravljajmo več. Je pa dobro vedeti, da po hormonskih spremembah, denimo po porodu ali hudem stresu, ko lahko lasje odpadajo v šopih, ti znova začnejo rasti po treh mesecih po naravni poti. Od tod zmotno mišljenje, da so morda pomagali zgolj izdelki iz lekarne.