Utrjevanje odnosov

Trump je poročen s Slovenko, ulovila pa ga je Hrvatica

R.T.
10. 6. 2017, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred vrhom G20 v Nemčiji bo ameriški predsednik obiskal tudi Poljsko. Zasluge za obisk si pripisuje Hrvaška.

Profimedia

Iz Bele hiše so sporočili, da bo ameriški predsednik Donald Trump julija obiskal Poljsko, in sicer pred začetkom vrha držav G20 v nemškem Hamburgu. Novica je močno odjektnila na sosednjem Hrvaškem, saj je po pisanju medijev ena od glavnih pobudnic srečanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

S poljskim predsednikom Andrzejem Dudo sta sicer v Belo hišo vabilo poslala še pred srečanjem Nata v Bruslju, ameriškega odziva pa nista dočakala. Na srečanju Nato konec meseca maja pa je, kot piše portal 24sata.hr, Kolinda vzpostavila stik s Trumpom, mu med kratkim sprehodom pojasnila vse o "Pobudi treh morij" (Baltik, Jadran in Črno morje) in, kot pišejo Hrvati, dodatno spodbudila ameriškega predsednika. 

Trump bo na vrhu pobude treh morij, ki bo potekal 6. in 7. julija na Poljskem, imel tudi govor. V Karlovcu je nekaj besed o odzivu Bele hiše podala tudi hrvaška predsednica. "Bela hiša je sinoči objavila, da na moje vabilo in vabilo poljskega predsednika Dude prihaja predsednik Trump. Na pobudi delam že od lanskega srečanja v Dubrovniku, odgovor Bele hiše pa potrjujejo pomembnost pobude in dejstvo, da je to največja pobuda, ki jo je doslej Hrvaška prevzela v mednarodnih odnosih." Ob tem je dodala, da želi Trump s prihodom pokazati na trdnost odnosov z državami zveze Nato in da gre tudi za strateško repozicioniranje Hrvaške. 

Sicer pa je v pobudo o utrditvi sodelovanja območij ob Baltiku, Jadranu in Črnem morju vključena tudi Slovenija. 

Profimedia
Kolinda, Trump in Cerar.