Boleče zdravilo

Plevel, ki ožge, je zdravilo za vse

zf
10. 6. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V mitologiji velja za simbol boga strele, ki hkrati blagoslavlja in žge, v sodobni fitoterapiji pa je znano predvsem to, da njene korenine zdravijo benigno hiperplazijo prostate, listi pa so zdravilo z odvajalnim učinkom.

Profimedia
Čaj iz koprive lajša številne bolezni.

Vse poletje lahko nabirate liste koprive in jih uporabite za čaje, pripravo jedi in maziv, prav pridejo tudi stebla in korenine. V koprivah je obilo histamina, mravljične kisline, mineralov, vitaminov A, B in C ter tudi taninov.

Vsetranskost

Profimedia

NABIRANJE
Cveti od maja do avgusta, v tem času nabirajte vršičke. Liste prav tako naberite v tem času. Koprivna semena nabirajte jeseni, takrat je priporočljivo tudi izkopavanje korenin.

Ob rednem uživanju koprive boste izločali več urina, zato je odličen pripomoček pri razstrupljanju telesa in ob težavah z ledvicami, z njeno pomočjo boste odpravili utrujenost. Obkladki iz kopriv zdravijo ekcem in težave s sklepi. Pri revmi si mnogi pomagajo ravno s pekočimi listi, ki jih polagajo neposredno na razbolele sklepe.

Odpravljajo astmo

Ob manjših ranicah oziroma praskah lahko krvavitev ustavite z obkladkom iz kopriv, olajša še težave s hemoroidi, pomaga pri blažjih opeklinah in pri predmenstrualnem sindromu. Pekoča rastlina zdravi astmo, saj čisti dihalne poti, odpravlja tudi drisko in napenjanje. Z zdravili iz kopriv je mogoče znižati visok krvni tlak in uravnavati delo žleze ščitnice. S svežim sokom iz kopriv pa lahko blažimo pike insektov.

Profimedia
Seme se uporablja pri kožnih in presnovnih boleznih.

Razkriti recepti

Z zdravili iz kopriv je mogoče znižati visok krvni tlak in uravnavati delo žleze ščitnice. Obkladki iz kopriv zdravijo ekcem in težave s sklepi.

Čaj iz kopriv, ki zdravi večino naštetih tegob, pripravite tako, da skuhate sveže ali posušene lističe koprive v vreli vodi. Tinkturo, ki odpravlja lepotne težave s kožo, prhljaj in suhe lase, dobite tako, da šest ali sedem svežih listov ali dve žlici suhih namočite v pol litra alkohola in pustite stati 10 dni. Celotno lasišče lahko prelijete s prelivom iz 60 gramov zdrobljenih kopriv in treh kozarcev vode, prej pripravek zavrite in glavo nato pokrijte za 10 minut. Obvezo naredite tako, da pomočite blazinico v zeliščno tinkturo in položite na pik komarja ali hemoroide. Sok iz kopriv zoper slabokrvnost in visok krvni tlak dobite iz listov in stebla, ki jih pripravite v sokovniku.