Spletna varnost

Pred virusi se delno lahko obranimo sami!

Marjan Kodelja
10. 6. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Majhnost Slovenije se je v primeru največjega spletnega napada izkazala za prednost, saj smo bili nezanimivi.

arhiv Svet24
300 dolarjev v bitcoinih so zahtevali za geslo.

Od napada na poslovna omrežja z virusom WannaCry (zjokal bi se) je preteklo že nekaj časa, a vendarle je ta pokazal, da so množični napadi možni. Postavljata se vprašanji, ali jih bo v prihodnje več in ali bodo posledice hujše. 

Zloraba sistema Windows je posledica želje oblasti, da bi izvedela čim več o običajnih državljanih in »potencialnih teroristih«. Brad Smith, Microsoft

Čeprav so spletni nepridipravi to pot ciljali izključno na podjetja, pa zaradi tega ne smemo pozabiti na varnost domačega računalnika oziroma vseh v internet povezanih naprav. Treba je namreč vedeti, da pri izsiljevalskih virusih ne gre za izživljanje frustracij hekerjev, temveč za načrtni posel s ciljem zaslužiti čim več denarja. Zato bodo nepridipravi še naprej napadali posameznike, kajti marsikateri žrtvi ne preostane drugega, kot da plača zahtevano odkupnino.

V čem je »štos«?

Omenjeni napad je bil svojevrsten, saj so virus podtaknili brez vpletenosti uporabnika. Uporabili so programček, ki naj bi ga spisali programerji ameriške agencije NSA, da so podtaknili virus na en računalnik v omrežju podjetja, od koder se je ta sam razširil na druge. Okužba domačih računalnikov pa največkrat poteka drugače. Po navadi kliknemo na povezavo v poštnem sporočilu ali nekje na spletu, in če smo dovolj nezainteresirani za lastno varnost, nato še dovolimo namestitev »nečesa«. Kaj pa potem? Katastrofa. Na zaslonu dobimo obvestilo, da so vsi naši podatki kodirani in tako neuporabni ter da bo vse, kot je bilo prej, če plačamo odkupnino v navidezni valuti bitcoin.

Ko je plačal, so mu poslali geslo

Če ne klikate kar vsepovprek in imate nameščen varnostni program, bi morali biti kolikor toliko varni!

Večina žrtev odkupnine ne plača, znajde se drugače, nekaterim pa ne preostane nič drugega. Primer je dolenjski podjetnik, čigar zgodbo smo slišali pred kratkim. Možakar je imel poslovne podatke na enem računalniku, in ker ni imel varnostne kopije, mu kaj drugega kot plačati ni preostalo. To ali pa vsaj težave pri poslu, če ne celo propad tega. Kajpada je imel nekaj težav pri nakupu navideznih kovancev, za katere do tedaj niti slišal ni. So mu pa po prejetem plačilu poslali geslo, s katerim je spet prišel do svojih podatkov. Sam pravi, da je bila to zelo draga šola, hkrati pa se je naučil uporabe bitcoinov ter na trd način dojel, kako pomembno je arhiviranje podatkov!

VARNOSTNI PROGRAM
Pred znanimi izsiljevalskimi virusi dokaj dobro ščiti varnostni program, ki mu dovolimo samodejno posodabljanje.

KAJ PO OKUŽBI (PRVIČ)
Za nekatere izsiljevalske programe (predvsem starejše) obstajajo orodja za dešifriranje podatkov. V primeru okužbe zato najprej preverimo, ali se lahko rešimo na ta način!

KAJ PO OKUŽBI (DRUGIČ)
Če imamo vse svoje podatke nekje shranjene (varnostna kopija), ponastavimo računalnik (ponovno namestimo sistem in programe) in smo rešeni.

POSODABLJANJE
Najbolje je imeti vključene samodejne posodobitve sistema Windows, saj to sproti, ko so na voljo, namešča najnovejše popravke, med njimi tudi vsa krpanja varnostnih lukenj.

***Template T1   Okrogel poudarek v sliki: Zloraba sistema Windows je posledica želje oblasti, da bi izvedela čim več o običajnih državljanih in »potencialnih teroristih«. Brad Smith, Microsoft   Okrogel poudarek v besedilu: Če ne klikate kar vsepovprek in imate nameščen varnostni program, bi morali biti kolikor toliko varni!   Številčni poudarek: 300 dolarjev v bitcoinih so zahtevali za geslo.   Okvir1 VARNOSTNI PROGRAM Pred znanimi izsiljevalskimi virusi dokaj dobro ščiti varnostni program, ki mu dovolimo samodejno posodabljanje.   Okvir2 KAJ PO OKUŽBI (PRVIČ) Za nekatere izsiljevalske programe (predvsem starejše) obstajajo orodja za dešifriranje podatkov. V primeru okužbe zato najprej preverimo, ali se lahko rešimo na ta način!   Okvir3 KAJ PO OKUŽBI (DRUGIČ) Če imamo vse svoje podatke nekje shranjene (varnostna kopija), ponastavimo računalnik (ponovno namestimo sistem in programe) in smo rešeni.   Okvir4 POSODABLJANJE Najbolje je imeti vključene samodejne posodobitve sistema Windows, saj to sproti, ko so na voljo, namešča najnovejše popravke, med njimi tudi vsa krpanja varnostnih lukenj.***