Nega kože

Tudi norice lahko pustijo brazgotine

ud
10. 6. 2017, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Brazgotina se pojavi ob celjenju globoke rane, ki sega pod povrhnjico, po padcu, okužbi, opeklini ali operaciji. Brazgotine je treba med celjenjem redno pokrivati.

Profimedia
K brazgotinjenju so bolj nagnjeni otroci in mlajši ljudje.

Ali se bo vaša koža brazgotinila bolj ali manj, je precej odvisno od genetskih dejavnikov in mesta poškodbe, v veliki meri pa tudi od tega, kako zdravo se prehranjujete in kako brazgotino negujete. Izpostavljanje soncu lahko povzroči potemnelost in odebelitev brazgotin še najmanj eno leto po posegu.

Ali lahko akne povzročijo brazgotino?

VITAMIN A – Strije v začetnem stadiju pobledijo z nanašanjem pripravkov z derivatom vitamina A, še najbolje pa jih je preprečiti z vzdrževanjem zdrave telesne teže.

Odgovor je pritrdilen, zato mozoljčkov in drobnih aken ne smete stiskati, saj lahko z vsakim posegom na koži povzročite sekundarno bakterijsko okužbo in pozneje majhne atrofične brazgotine, ki so značilne za akne. Tudi norice lahko zaradi vnetja za seboj pustijo brazgotine. Drugače ločimo hipertrofične brazgotine, ki so omejene z robovi rane, in večje keloide, ki segajo čez robove predhodne rane. Zadnje čase imajo mladi vse več brazgotin zaradi pirsinga in najstniku je pametno takšen okras odsvetovati, če se rane v družini težje in počasneje celijo.

Profimedia
Vse vrste brazgotin lahko kadarkoli zabrišete tudi z laserskim zdravljenjem.

Tudi strije so brazgotine

Študije so pokazale, da telo za lepo celjenje ran potrebuje cink, vitamin C, beljakovine, vse minerale, predvsem pa več železa.

Strije, ki jih pogosto dobijo mladostniki ob nagli rasti ter odrasli ob naglem povečanju telesne teže in raztegovanju kože med nosečnostjo, so posebna vrsta brazgotin. Razvijejo se pravokotno na sile raztezanja in so najprej rdeče ali modrikaste in nekoliko dvignjene nad kožo, pozneje pa pobledijo. Videti je, kot bi se potopile v kožo. Rade se pojavijo na trebuhu, stegnih, hrbtu, prsih in tudi na ramenskem obroču pri ljudeh, ki dvigujejo uteži ali opravljajo težja dela z rokami.

Zdravljenje brazgotin

Rano morate oskrbeti takoj po padcu, bolezni ali operaciji, brazgotino pa začnite negovati že kakšen teden ali dva po odstranitvi šivov oziroma takoj, ko postane brazgotina povsem suha. Negujete jo lahko še leto ali dve po poškodbi.