Vse večje bogastvo

Dragocena tekočina še vedno skoraj zastonj

Z.F.
10. 6. 2017, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenija ima za zdaj dovolj velike zaloge pitne vode, vendar se moramo zavedati, da se stanje lahko v hipu spremeni. Če vodo pustimo teči med ročnim pomivanjem posode za štiričlansko družino, je porabimo okoli 40 litrov.

Profimedia
Voda je eden od temeljev življenja. Dostop do zdrave pitne vode mora ostati osnovna človekova pravica. Zato je vsakršno prodajanje koncesij ali privatiziranje vode nedopustno.

Za porabo v gospodinjstvih ni primeren katerikoli vir vode, vendar pri nas večino vode obdelamo do stanja, da je primerna za uživanje.

Kadar je poraba vode manjša, na primer ponoči, se črpa v posebne zbiralnike, od koder jo spet črpajo v omrežje v času večje porabe, poleg tega pa tam hranijo rezervo za uporabo ob naravnih ali drugih nesrečah. Kadar pitno vodo uporabimo, postane komunalna odpadna voda. Iz odtokov v kuhinji in kopalnici odteče v javno kanalizacijo in od tam v čistilno napravo. Po mehanskem in biološkem čiščenju vodo vrnejo v vodotoke.

Profimedia
2 minuti naj zjutraj teče voda iz pipe, preden jo prvič pijemo.

Hišno vodovodno omrežje

V javnih vodovodnih podjetjih svetujejo, da preden zjutraj prvič pijemo iz vodovodne pipe ali uporabimo vodo za kuhanje, naj voda iz pipe teče približno dve minuti (v enakomernem curku srednje moči) oziroma toliko časa, da se temperatura vode ustali. Vsaka dva tedna snemimo in očistimo mrežice na pipi. Očistimo jih tako, da jih speremo z vodo, če je na njih vodni kamen, pa jih za nekaj minut potopimo v raztopino alkoholnega kisa in nato zdrgnemo.

Morska voda izhlapeva, sol pa ne, in tako se skozi milijone let nabira. Če bi iz vseh morij sveta odstranili sol in jo enakomerno razporedili po zemeljski površini, bi v višino segala približno toliko kot 40-nadstropna stavba.

Hišne čistilne naprave

Strokovnjaki opozarjajo, da je učinek zlasti cenenih hišnih filtrov dvomljiv, saj nam dajejo občutek lažne varnosti. Vedno je treba vedeti, koliko, kaj in zakaj želimo čistiti, zato je najbolje vodo prej testirati. Delovanje vodnih filtrov je odvisno od zasnove, izvedbe, vzdrževanja naprave in priključkov.

Kaj ne spada v odtok

V kanalizaciji žal pogosto najdemo stvari, ki ovirajo ali onemogočijo pretok odpadne vode ali povzročijo hujše onesnaženje. V odtoke ne spadajo: odpadna olja in naftni derivati, gradbeni odpadki, barve, topila, dezinfekcijska sredstva, kisline, lugi, zdravila, trdni odpadki, kot so kosi tekstila, drobni plastični predmeti, papirna embalaža, ostanki hrane, pokošena trava.