Zanimivosti

Gibanje in dobro počutje: Razmigajte telo!

Alma Glumac
28. 4. 2017, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nikoli ni prepozno za telovadbo, tega se morajo zavedati tudi starostniki in s pravimi vajami dnevno poskrbeti za čim bolj prožno telo. Za zdrav vsakdan morajo utrditi tudi mišično maso in poskrbeti za kondicijo.

Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure zmernega gibanja na dan.

Redno telesno udejstvovanje in ukvarjanje z rekreativnim športom uvrščamo danes med pomembne sestavine zdravega življenjskega sloga starejših ljudi. Odsotnost ali pomanjkanje gibanja vodi k številnim degenerativnim obolenjem, slabitvi osnovnih življenjskih funkcij in k prezgodnjemu staranju. In če hočemo živeti aktivno, moramo še posebej paziti na svoje noge in stopala.


V Sloveniji je danes vse več starejših ljudi, zato se različni strokovnjaki vse pogosteje sprašujejo, ali je mogoče tudi v poznejših letih oziroma v tretjem življenjskem obdobju živeti polno, zadovoljno in kakovostno. Odgovor na vprašanje je seveda pritrdilen, saj je prav s telesnimi aktivnostmi in z rekreativnim športom mogoče kakovostno živeti v pozno starost. Redno gibalno/športno udejstvovanje ima na temelju številnih izsledkov domačih in tujih raziskav številne pozitivne učinke. V starosti je redna telesna vadba izjemnega pomena, saj gibanje ohranja kosti čvrste in močne, poleg tega pa deluje kot preventiva pri boleznih srca in dihal.

Redna vadba

Zdravo staranje ni le naključje, ki ga vodijo geni in okoliščine, marveč je to skrbno načrtovanje in uresničevanje zdravega življenjskega sloga. Ta naj bo osredotočen na pravilno prehrano, redno telesno, duševno in socialno (družbeno) aktivnost pa tudi na ustrezno finančno varnost. Znano je, da na celovito zdravje oz. zdravstveno stanje človeka vplivajo številni dejavniki in k pozitivnim zagotovo prištevamo tudi redno gibalno/športno dejavnost oz. redno športnorekreativno udejstvovanje. V ospredju sta torej ohranjanje in izboljšanje celovitega zdravja, ki ga sestavljajo telesno, duševno, čustveno, duhovno, socialno in družbeno zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsaj pol ure gibanja petkrat na teden. V starosti je redna telesna vadba izjemnega pomena, saj gibanje ohranja kosti čvrste in močne, poleg tega pa deluje kot preventiva pri boleznih srca in dihal. Vadba pozitivno vpliva na srce in ožilje, presnovo, kostno gostoto in duševno počutje.

Pravilno in zmerno

Pri rekreativnem športnem udejstvovanju strokovnjaki poudarjajo zmernost in optimalno oz. primerno obremenjevanje slehernega starejšega posameznika. Kaj pomeni biti zmerno telesno aktiven po 60. letu? To pomeni vsaj pol ure zmernega gibanja na dan (predvsem hoje), in to vsaj pet dni v tednu. To je tista telesna dejavnost, ki jo starejši ljudje lahko vključijo v svoj življenjski slog. Poleg hoje in izvajanja različnih gimnastičnih vaj pa so koristni tudi kolesarjenje, plavanje, ples, delo na vrtu, hoja po stopnicah in druge dejavnosti. Predvsem vadba za moč izrazito ugodno vpliva na kostno gostoto, to pa zmanjša verjetnost nastanka osteoporoze ali pa pomaga omiliti njene znake. V nasprotju z mišljenjem bolnikov gibanje zdravniki svetujejo tudi tistim, ki imajo težave s sklepi, saj z njim izboljšamo gibljivost in okrepimo mišice, ki sklepe bolj stabilizirajo. To je včasih dovolj, da se bolečine zmanjšajo. Poleg tega vadba za moč izboljša usklajenost gibov, ki zmanjša možnosti za padce z zlomi in mnoge zaplete pri zdravljenju.