Seniorji

Skrivnost bleščečega nasmeha tudi v starosti

Alma Glumac
28. 4. 2017, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskave kažejo, da je sodoben način življenja povezan z zmeraj daljšo starostjo. To so dobre novice! V zadnjih stotih letih je število ljudi, starejših od 65 let naraslo kar za osem do devet-krat, število starejših od 85 let pa kar za dvajsetkrat.

Smejte se, smeh je pol zdravja!

Povprečna starostna meja, za katero rečemo, da opredeljuje starost, se skozi zadnja desetletja vztrajno dviguje. In tudi to je dobra novica, saj pomeni, da živimo dlje. Delež starostnikov v slovenski populaciji se, tako kot drugod v razvitem svetu, veča in predstavlja okoli petnajst odstotkov populacije.

Ne smemo pa pozabiti, da telo starostnika deluje drugače in ima posledično drugačne potrebe, za katere moramo v spomladanskih mesecih dobro poskrbeti. Dan začnite s temeljito ustno higieno, potem si vzemite petnajst minut za telovadbo. Sledi naj obvezen obilen zajtrk. Poskrbite za svoje zdravje, saj boste le tako lahko tudi v pozni starosti aktivni ves dan. In kaj potrebuje aktivno družaben starostnik? Dobro družbo, dobro voljo in nasmejan obraz.

Brez skrbi! Smejte se

Težave z zobmi se lahko začnejo zelo hitro in vzroki za izgubo naravnih zob so zelo različni. Tičijo lahko v poškodbah, zobni gnilobi ali pa različnih težavah z zdravjem ustne votline. Na srečo imamo na voljo dobre pripomočke, s pomočjo katerih se družabno življenje ne zaustavi, tudi če jih imate več kot 60 plus! Ravno nasprotno! S pomočjo zobne proteze je nasmeh večno razigran, saj prava zobna proteza predstavlja nadomestek naravnih zob, ki jih starejši ljudje potrebujejo za dobro ustno počutje. Ne smete pozabiti na temeljito čiščenje, saj se lahko v nasprotnem primeru na protezi naberejo trdovratne obloge, ki jih je doma zelo težko odstraniti. Vsake toliko časa lahko protezo namočite v navaden jabolčni kis, ki raztaplja kalcificirane trde obloge, tako imenovani kamen. Eno do dve žlici kisa vlijte v kozarec vode. Protezo pustite v raztopini čez noč, nato jo zjutraj dobro poščetkajte in operite pod tekočo vodo. Če niste zadovoljni z rezultati čiščenja, postopek ponovite dva do tri-krat.

Sreča na vrvici

Smeh je pol zdravja in vedno se radi družimo z veselimi ter radostnimi ljudmi. Naše zdravje in veselje do življenja se odražata tudi na zobeh, zato je skrb za redno umivanje še toliko bolj pomembna. Lepi in skrbno negovani zobje so vredni občudovanja... in kako prijetno je videti človeka, ki nam s prešernim nasmehom polepša dan! Sedaj, ko ste poskrbeli za lep nasmeh, je čas za družabna srečanja. Raziskave kažejo, da družabni ljudje živijo dlje kot samotarji. Zato nikar ne odlašajte. Pomlad je pravi čas za izlete v naravo. Ste pogledali na oglasno tablo v vaši krajevni skupnosti? Organizira lokalno društvo upokojencev morda kakšen izlet? Morda pevski zbor išče novo sopranistko? Nikar ne odlašajte. Takoj se prijavite in začnite pomladni dan nekoliko drugače, bolj veselo in nasmejano.