Ne verjemite vsega, kar slišite

Ali kava resnično povzroča dehidracijo?

R.T.
27. 4. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljudje že od nekdaj menijo, da ima kofein diuretične učinke.

Thinkstock

Ljudje posameznikom, za katere velja tveganje dehidracije, zlasti med poletno vročino, zato pogosto svetujejo, naj iz diete izločijo vse pijače z vsebnostjo kofeina. Čeprav je nasvet dobronameren, je napačen.

Diuretično sredstvo je po definiciji sredstvo, ki povečuje izločanje seča, zato je diuretik načeloma vsaka tekočina, ki jo zaužijemo v veliki količini. Kofein je šibek diuretik, z rednim uživanjem pa se telo na ta učinek privadi že v štirih do petih dneh.

Učinek katere koli pijače na količino tekočine v telesu se z vidika hidracije izmeri kot razmerje med zaužito količino in količino zadržane tekočine v telesu. Zadnje raziskave kažejo, da imajo pijače, ki vsebujejo kofein, kot so kava, čaj in kokakola, podobno »sposobnost« zadrževanja tekočine v telesu kot voda ali športni napitki. Čeprav so lahko nekatere pijače s kofeinom, kot so kola in energijski napitki, za posameznika škodljive zaradi vsebnosti sladkorja, vam naj kofein z vidika ravnovesja tekočine v telesu ne povzroča sivih las.