Zagotovi si lepšo prihodnost

Bodi del uspešnih EU zgodb tudi ti!

Oglasno sporočilo
24. 4. 2017, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ali veš, da je bilo v zadnjih nekaj letih s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada ali Kohezijskega sklada v Evropski uniji uresničenih več tisoč projektov? Si že slišal, da je Slovenija na tem področju med uspešnejšimi državami članicami? Da je na 4. mestu?

Od vstopa v EU je bilo v naši državi z evropskimi sredstvi podprtih več kot 5700 projektov. Nekatere boš lahko spoznal na dnevu odprtih vrat »EU-PROJEKT, MOJ PROJEKT« 9. in 10. junija 2017. Še prej pa lahko zanje glasuješ do 8. maja in z malo sreče osvojiš nagrado! Izžreban si lahko za super nagrade v Nordijskem centru Planica (zip-line, vetrovnik in tek na smučeh), ki je bil sofinanciran tudi s pomočjo evropskih sredstev. Na dan Evrope 9. maja bodo razglašeni regijski zmagovalci z največ prejetimi glasovi.

Slovenija zaključuje programsko obdobje 2007–2013 kot ena najuspešnejših držav članic EU. Skupaj smo uresničili več kot 5700 projektov, ki so Sloveniji prinesli številne uspešne zgodbe, veliko ljudem pa lepšo prihodnost. Samo Evropski socialni sklad, ki je konec marca praznoval 60 let delovanja, je v zadnjih desetih letih pomagal skoraj 760.000 ljudem v Sloveniji na področjih zaposlovanja, izobraževanja, prijazne javne uprave ter drugih področjih.

9. maja bodo znani regijski zmagovalci z največ prejetimi glasovi

V naši državi ni regije ali občine, kjer ne bi bilo projekta, sofinanciranega iz evropskih skladov. Na to nas opozarjajo table z napisi »Naložba v vašo prihodnost«. Prav vsi so prispevali k boljšim razmeram za življenje državljank in državljanov – k zmanjševanju razlik v razvitosti med slovenskimi statističnimi regijami, povečanju konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije, ustvarjanju pogojev za dvig dodane vrednosti, k varovanju vodnih virov in kulturne dediščine, izkoriščanju čezmejnega podjetniškega potenciala in še na druge načine.

Usposabljanje na delovnem mestu 2015 je projekt, ki ga je predlagala Polona Köveš. »Ker sem se tri mesece imela možnost usposabljati na področju projektnega vodenja in nato tudi uspešno pridobila svoj prvi projekt,« z navdušenjem pove. Namen programa je vključevanje brezposelnih oseb, ki so na trgu dela prepoznane za najbolj ranljive. Vključene osebe so pod strokovnim vodstvom mentorja opravljale različne naloge, s katerimi so pridobile znanja, veščine, spretnosti in delovne izkušnje, ki so povečale njihove zaposlitvene možnosti ter okrepile njihovo konkurenčnost na trgu dela.


Žiga Štajnbaher je predlagal projekt Romani kafenava zaradi njegove edinstvenosti. Je namreč vzorčni primer prve romske gostilne v Mariboru, Sloveniji in EU. Romska gostilna deluje po načelu socialnega podjetništva, z namenom zaposlovanja oseb iz ranljivih skupin – romske manjšine. Projekt romske restavracije obuja in ohranja romsko kulturo – umetnost, kulinariko, romski stil okrasitve, jezik; vključuje Rome v družbo in delovno okolje, jih na neformalen način izobražuje za delo v restavraciji ter zmanjšuje predsodke in rahlja stereotipe o Romih.

Oddaj svoj glas tudi ti!

Še več uspešnih projektov lahko spoznaš na dnevu odprtih vrat. Ne pozabi! Projekte, ki se bodo predstavili na dnevu odprtih vrat »EU PROJEKT, MOJ PROJEKT« 9. in 10. junija 2017, lahko izbereš tudi ti, zato do 8. maja 2017 oddaj svoj glas TUKAJ. In z malo sreče lahko osvojiš še nagrado!