Znanilke pomladi

Pripravite jim dobrodošlico

pr
19. 3. 2017, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljudje, zlasti na podeželju, težko pričakujejo pomlad. Ene od znanilk prihajajočega novega življenja so prav gotovo lastovke, ki se jih vsi prav gotovo še posebej razveselimo.

Arhiv
Posebno okretnost pri lovu na hrano lastovkam omogoča rep z izredno dolgimi zunanjimi peresi.

Arhiv
Mestno lastovko prepoznamo po perju v stilu črnega fraka in bele srajce.

Lastovke so pri ljudeh našle varnost in zavetje za svoj zarod in posredno tudi hrano. V zameno so ljudem prinašale pričakovanje in – vsaj tako so verovali – srečo in zdravje. Ljudje so do lastovk imeli naklonjen in čustven odnos. Dovoljevali so jim, da so gradile gnezda pod napušči, v hlevih in hišah. Lastovke so se jim oddolžile z zaupanjem, predvsem pa z zvestobo, ko so se vsako leto vračale v ista gnezda in vzgajale nove rodove. Bile so jim simbol zvestobe in zglednega družinskega življenja. Danes ni nič drugače.

Sovražnice žuželk

Količina žuželk, ki jih lastovke v eni poletni sezoni ujamejo, je neverjetnih 417.375 živalic. Raziskovalci menijo, da družina kmečkih lastovk z več legli v eni sezoni lahko »pospravi« najmanj pet milijonov žuželk.

Več vrst

Lastovke prepoznamo po kratkih nogah in kljunu, ki se lahko na široko odpira, po škarjastem repu in ozkih, srpastih perutih ter seveda po izredno spretnem in hitrem letu. Pri nas živi več vrst lastovk, vendar sta med ljudmi splošno poznani le dve. To sta kmečka (Hirundo rustica) in mestna lastovka (Delichon urbica).

Kmečke lastovke

Kako jih razveseliti? V aprilu, ki prihaja, pustite odprta vrata garaže, hleva ali skednja. Poskrbite za primeren prostor za gnezdenje. Če ni prečk ali tramov, potem namestite poličke iz grobega lesa na ne presvetlo mesto, ki ga maček ne bo dosegel. Blaten prostor na dvorišču kdaj pa kdaj zalijte z malo vode, da bodo lastovke imele na voljo material za gradnjo gnezd. Ko lastovke odletijo, nikdar ne odstranjujte njihovih gnezd. Naslednje leto jih bodo uporabile kot podlago za nova gnezda.