Panika v Kopru

Kdo je moški z imenom Nesmrtni?

Manuela Doso
19. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razkril nam je, zakaj je oskrunil Mater božjo: 21. novembra lani ob 12.56 je v koprsko stolnico Marijinega vnebovzetja vstopil moški in v nekaj minutah naredil za več kot 100.000 evrov škode.

Bobo
Koprska stolnica, v kateri je poškodovani kip.

Njegovega besa sta bila, med vsemi cerkvenimi kipi in simboli, deležna le dva kipa, oba kipca Matere božje. Ne da bi računal na videokamere, se je takrat oziral po cerkvi, ali v njej ni morebiti kakšna priča, stopil do kipa, ki je bil restavriran le nekaj let nazaj, do Svete Marije z detecem v rokah, iz nahrbtnika vzel orodjarsko kladivo ter z njim tolkel po njej in ji poškodoval obraz, obe roki, detece, ki ga drži na rokah. Naslednji dan, 22. novembra, se je isti neznanec lotil Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, tam je razbil računalnik in nadzorno kamero, a je bil malo po dejanju že v policijskem pridržanju.

Hospitaliziran

Potem ko so ga policisti 23. novembra lani pridržali na policijski postaji v Kopru, so ga prisilno hospitalizirali v Psihiatrični bolnišnici Idrija.

Jehovova priča iz Kortin

Storilec teh dejanj, Leon B. (pozneje se je preimenoval), v preteklosti ni bil nikoli obtožen poškodovanja ali uničenja tujih stvari. Je goreč privrženec Jehovovih prič, doma iz Kortin. Tam živi v hiši na samem, s svojo materjo, vse od takrat, ko je preminil njegov oče. Slednji je bil nekdaj priznani lesar, ki je izdeloval kakovostne in, tako zatrjujejo domačini, tudi daleč naokoli, najlepše lesne umetnije: omare, mize, postelje, okenske okvirje.

Arhiv
Nesmrtni si želi, da bi njegov vandalizem pozabili.

Leon postane Venao Nesmrtni

Enainštiridesetletni Leon B. je zamenjal rojstno ime in se uradno preimenoval v Venaa Nesmrtnega. Srednjeveški mestni del Kopra je, kot smo izvedeli, Nesmrtnemu dobro znan, 200 metrov stran od koprske cerkve in knjižnice, kjer je uničeval, nasproti glasbene šole v Kopru, se Jehovove priče namreč redno sestajajo. V mesto naj bi največkrat prišel z avtostopom.

Zakaj je uničeval? 

»To, da živim bolj sam in osamljeno, brez družbe, pa tudi to, da je v Sloveniji težko dobiti dobro delo, vse to me je privedlo do črnih misli in takih dejanj. Ne želim si publicitete, samo da bi me ljudje razumeli – zakaj je prišlo do tega. Veste, raje bi v knjižnici delal, kot da sem naredil škodo. Ne zanikam, da sem bil to jaz, ampak želim si, da se tega ne bi spominjali več, temveč pozabili. Že tako nisem dobrega počutja,« nam je zaupal v pogovoru in dodal: »Marijin kipec so postavili na visoko mesto, ljudje pa ga častijo, to se mi ne zdi prav; nisem bil jezen, ampak sem to storil iz verskih razlogov.«

Priprava na vesoljni potop

Nesmrtni se je po naših informacijah pred kakšnimi štirimi leti že pripravljal na konec sveta, na območju Črnega Kala. Tam, kjer so včasih – pred izgraditvijo tamkajšnjega dela avtoceste, ob cesti za motorna vozila, ki pelje proti Obali in nazaj proti osrednji Sloveniji – na stojnici mimoidočim prodajali sadje, je imel Nesmrtni, bojda popolnoma pripravljen na vesoljni potop, svojo barko in čoln.

Občani se bojijo

Po naših informacijah je Kortinca prvič po njegovih izgredih pred nekaj dnevi v Kopru opazilo nekaj ljudi. Bojda se samo sprehaja. Iz PU Koper so nam sporočili, da s podatki, ali je oseba, obdolžena kaznivih dejanj, na prostosti ali ne, ne razpolagajo, mi pa smo kar pri njem poizvedeli, ali je res doma. »Bil sem na zdravljenju, ga zaključil, in kolikor vem, zaradi svojih dejanj ne bom imel sodišča,« nam je povedal. Potem ko so ga policisti 23. novembra lani pridržali na policijski postaji v Kopru, so ga prisilno hospitalizirali v Psihiatrični bolnišnici Idrija, od koder so ga tudi odpustili.

Občani so res videli prav njega in dejstvo je, da so se ga zaradi nepredvidenega vandalizma začeli zares bati: »Lahko da bomo ljudje, ki ga poznamo, ali celo kak neznanec njegove naslednje žrtve.« Vsem njim pa naš sogovornik Nesmrtni sporoča: »Ljudje se nimajo česa bati, zares ne!« 

Arhiv
V le nekaj minutah je povzročil ogromno škode.