Smrtno nevarno

Skrb vzbujajoče povečanje števila primerov ošpic

uk
19. 3. 2017, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Število primerov se je v prvih treh mesecih povečalo za 230 odstotkov.

Arhiv Svet24
Čeprav so znanstveniki večkrat dokazali, da ni nobene povezave med cepljenjem in avtizmom, ljudje raje verjamejo izmišljenim spletnim člankom.

V Italiji od začetka leta beležijo skrb vzbujajoče povečanje števila primerov ošpic. Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število primerov povečalo za 230 odstotkov, »krivo« pa je vse pogostejše izogibanje staršev cepljenju.

Smrtno nevarno

Zaradi necepljenja je po svetu vse več primerov otrok, ki umirajo za boleznimi, ki smo jih s cepljenjem skoraj popolnoma omejili.

Največ primerov so v zadnjem času zabeležili v pokrajinah Piemont, Lacij, Lombardija in Toskana, več kot polovica obolelih pa je starih med 15 in 39 leti. Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje so v celotnem lanskem letu v Italiji zaznali 844 primerov ošpic, samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa že več kot 700. V enakem obdobju lani so v Italiji zabeležili 220 primerov ošpic.

Upad cepljenosti

Italijansko ministrstvo za zdravje je ob tem sporočilo, da je vzrok za tako povečanje števila primerov ošpic vse večje število staršev, ki svojih otrok kljub znanstveno dokazani učinkovitosti cepiva ne cepijo. Trend je vse pogostejši tudi v Sloveniji. Več obolelih se je okužilo v zdravstvenih ustanovah, še navaja Ansa. Italija je sicer v zadnjem času, da bi omejila vse večji upad v precepljenosti prebivalstva, sprejela več ukrepov na tem področju. Med drugim so v več pokrajinah uzakonili pravilo, da je cepljenje pogoj za vpis otroka v javni vrtec.