Do 400 evrov letno

Razvada, ki se ji je zelo težko upreti

Lara Jelen
19. 3. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kava predstavlja užitek, ki se mu je težko upreti. Premami že vonj, če jo pijemo v družbi, pa je še slajša. Član gospodinjstva v Sloveniji po statističnih podatkih letno povprečno porabil 3,5 kilograma kave.

splet
1,10 € je povprečna cena skodelice kave v slovenskih kavarnah.

Preverili smo, kakšne so povprečne cene kave v slovenskih kavarnah in koliko je treba za kavo odšteti v trgovinah. Izračunali smo tudi, koliko bi privarčevali na mesec, če bi se odpovedali eni kavi na dan.

splet
Če se odpoveste vsakodnevnemu pitju kave v kavarni, lahko mesečno privarčujete približno 33 evrov, v 10 letih pa kar 4000 evrov. Je vredno plačati užitek?

Ceno kav smo preverili po kavarnah v Sloveniji. V mariborski kavarni in lounge baru Nana espreso in podaljšan espreso staneta en evro, kava z mlekom in kapučino 1,30 evra. V ljubljanski kavarni Eipper boste za espreso odšteli 1,20 evra, za kapučino in kavo z mlekom pa 1,40. Razumljivo so kave nekoliko dražje v kavarnah, v katerih ponujajo bolj izbrane kave. Tako boste denimo za kavo z mlekom v kavarni Cafetino na ljubljanskem Starem trgu plačali približno 1,90 evra, za kavo brez mleka pa 1,40 (odvisno od kave, ki si jo izberete). V kavarni Oaza v Celju espreso dobite za 1,10 evra, kavo z mlekom in kapučino za 1,20 (vsa njihova kava je pripravljena iz zrn pražarnice Escobar). Če predvidevamo, da je povprečna cena kave v kavarnah po Sloveniji 1,10 evra, to pomeni, da ob vsakodnevnem pitju kave v kavarni na mesec za kavo porabimo 33 evrov, kar znese okoli 400 evrov na leto.

splet
Izračunali smo, da damo v kavarni za skodelico kave povprečno 140-krat več denarja.

Kava preplačana 140-krat

Izračunali smo tudi, koliko preplačamo kavo v kavarni. S 40 prodanimi skodelicami kave kavarna v povprečju zasluži 44 evrov, porabi pa približno 250 gramov kave.

Redna cena 250-gramske kave Barcaffe v trgovinah Spar in Mercator je 3,10 evra, v E. Leclercu pa 3,09. Če jo kupimo v trgovini, to pomeni, da nas stane skodelica kave, ki si jo skuhamo sami, slabih osem centov, kar je 141-krat manj, kot jo plačamo v kavarni. Pa pri tem nismo upoštevali dejstva, da kavarne kupujejo kavo po nabavni ceni. Ali je kava v kavarni res 141-krat boljša od tiste, ki si jo pripravimo sami?