Zanimivosti

Označil, kje je spoznal bodoče ženo

G.G./STA
10. 7. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez je pred letošnjim poletjem začelo z akcijo Ovekovečimo spomine. Z zapisanimi spomini, ki so jih med ljudmi zbirali člani društva in prostovoljci, so označili različne točke talnih površin v središču mesta. Zapisi označujejo kraj dogodka, kjer se je zapisano zgodilo in ima za posameznike poseben pomen.

STA
Tablice z napisi označujejo mesta dogodkov, ki so bila za posameznika posebnega osebnega pomena.

Kot poudarjajo v društvu, ki je akcijo prvič izpeljalo v času Evropske prestolnice mladih leta 2013, gre za primer ulične intervencije, ki na zanimiv način dodaja vrednost mestnim kotičkom, ki se večini morda zdijo brez pomena.

Tablice z napisi označujejo mesta dogodkov, ki so bila za posameznika posebnega osebnega pomena, na primer, kjer je nekdo na določen dan spoznal svojo bodočo ženo, kjer se je kot otrok prvič peljal z vrtiljakom, ali pa se mu je zlomila peta.

V okviru leta 2013 izpeljane akcije so sicer zapise udeležencev različnih starostnih obdobij shranili v časovno kapsulo, ki je shranjena v Muzeju narodne osvoboditve, kjer bo ostala do leta 2023, ko jo bodo odprli in preverili njeno vsebino.

Po vsem mestu je bilo doslej nameščenih okoli 60 na barvni papir tiskanih zapisov, ki so jih člani društva zbirali pri meščanih na mestnih ulicah, nekaj pa so jih prispevali tudi stanovalci Doma starejših občanov Danice Vogrinec.

Da bi vzbudili tudi pozornost tujih obiskovalcev mesta, so slovenskemu napisu letos dodali še angleški prevod, akcija pa bo potekala še do sredine julija, ko bodo spomine preselili na spletno stran, kjer so že shranjeni spomini iz preteklih akcij.