Dnevno pitje ali nalivanje?

Urban Klančnik
9. 7. 2016, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Enojajčna dvojčka Xand in Chris van Tulleken sta opravila zelo zanimiv poskus, ki je dal presenetljive rezultate. Kaj mislite, je bolj nevarno – pitje alkohola vsak dan po malo ali enkrat tedensko večjo količino?

Xand in Chris van Tulleken sta enojajčna dvojčka, ki v oddaji Horizon opravljata razne poskuse.

Enojajčna dvojčka Xand in Chris sta za medijsko hišo BBC posnela dokumentarec o popivanju in tem, kako različni načini pitja škodijo telesu. Poskus je izjemno zanimiv, ker sta genetsko tako rekoč identična. 

PRIPOROČENA MERA

V Veliki Britaniji, kjer sta brata opravljala poskus, je meja za malo tveganje pri pitju alkohola od tri do štiri merice na dan za moške in od dve do tri merice na dan za ženske. V Sloveniji je meja nižja: dve merici na dan za moške in ena merica za ženske. Priporoča se tudi, da po pitju večjih količin alkohola oseba naredi vsaj 48 ur premora.

Xand in Chris nista testirala le učinka pitja tolikšnih količin, ampak sta želela ugotoviti tudi, kaj škoduje manj. Je manj škodljivo, če oseba spije »dovoljeno« količino (21 meric) v celem tednu ali celotno količino v enem dnevu? Xand je enkrat tedensko spil 21 meric, njegov brat Chris pa tri merice vsak dan. Eksperiment je trajal en mesec, pred tem pa brata sta en mesec abstinirala.

PRVI DAN

Prvi dan je Xand spil kar 21 šilc vodke in bil hudo pijan.

Še pred pitjem sta šla na obsežne preiskave, ki so pokazale, da je z njima vse v redu. Jetra so bila pri obeh mehka in prožna. »Moram priznati, da me je pred testi skrbelo, saj sem premišljeval o litrih alkohola, ki so stekli skozi mene tekom študija in kasneje,« je bil previden Chris. In dobro je bilo tudi, da so bili testi pri obeh praktično identični. Chris je lahko popil en velik kozarec vina (250 ml) na dan. »Vem, da je to manj, kot navadno spijem, ampak še nikoli nisem pil vsak dan.«

Za prvi teden sta se odločila, da bosta pila vodko. Nesrečni Xand je tako v soboto spil 21 kozarčkov vodke, medtem ko je Chris spil tri. »Xand je bil izjemno pijan in na poti nazaj me je pregovarjal, da bi šla v karaoke bar in pela country pesmi,« je povedal Chris.

ZDRAVJE

Kasneje se je Xand odločil, da bo pil preko celotnega dneva, saj se je približal smrtni dozi. 

Med popivanjem so jima merili srčni utrip in pritisk ter pri Xandu namerili količino alkohola v krvi, ki je bila malo pod smrtno dozo. Zato se je Xand pri naslednjih popivanjih odločil, da bo svojo dozo raje pil čez cel dan. Srčni utrip se mu je izjemno zvišal in dejansko je bil v smrtni nevarnosti. Nato je Xand en teden počival (kar se tiče alkohola), Chris pa je naslednji dan ponovno spil tri merice. »Priznam, da se mi je bilo težko ustaviti pri treh mericah. Bil sem ravno prave volje, da bi spil še kaj.«

Chris je tudi povedal, da je pri vsakodnevnem popivanju precej padla njegova produktivnost v službi. »Nisem se počutil drugače, a sem v službi dosegel precej manj.« Xand je kasneje povedal, da je že po dveh tednih komaj čakal, da se ponovno napije, kar je po njegovih besedah precej strašljivo.

REZULTATI

Rezultati poskusa so bili nato precej šokantni. Šokirali pa so tudi medicinsko ekipo, ki ju je spremljala. Preiskave so pokazale, da si Xand, ki je pil le enkrat tedensko, v šestih dneh ni opomogel od popivanja. To so sicer pričakovali, a rezultati so bili še precej slabši, kot so napovedali zdravniki. Jetra so bila toga in na nekaterih mestih poškodovana.

Zdravniki so mu dejali, da je bil na dobri poti k hujšemu obolenju. Glavno presenečenje pa je čakalo Chrisa. Mnogi znanstveniki verjamejo, da zmerno pitje lahko celo koristi zdravju, a so jih izsledki glede Chrisovega zdravstvenega stanja postavili na laž. Chris je bil namreč v prav tako slabem stanju kot Xand. Tudi njegova jetra so bila poškodovana in toga.

PREMISLEK

V Sloveniji je dovoljena meja dve merici alkohola na dan za moške in ena merica za ženske.

Kot rečeno, izsledki poskusa so šokirali tudi medicinsko ekipo, ki je že vložila zahtevo za ponovno preverjanje priporočene količine alkohola. Glede na rezultate eksperimenta je vsaj v Veliki Britaniji očitno precej previsoka. Res je, da je škodljivost alkohola odvisna tudi od vsakega posameznika, genov in tako naprej, a v povprečju je očitno priporočena količina previsoka. Res je tudi, da so jetra neverjeten organ, ki imajo izjemno moč obnavljanja, a vsemogočna vendarle niso.