Okrogla obletnica

Stallone ima že 70 let!

Mojca Vakselj
8. 7. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če verjamete ali ne, legendarni igralec Sylvester Stallone, ki je zaslovel z različnimi akcijskimi vlogami, je pred dnevi praznoval že 70. rojstni dan! Starost spretno skriva in pravi, da še ni za v staro šaro.

zimbio
Bi verjeli, da jih ima že 70?!

Sylvester Gardenzio Stallone se je rodil 6. julija 1946 v New Yorku astrologinji francosko-nemškega rodu Jackie Stallone, rojeni Labofish, in frizerju Franku Stallonu, ki se je v ZDA priselil iz okolice Barija na jugu Italije. Na univerzi v Miamiju je študiral s pomočjo štipendije za športnike in tam tudi diplomiral.

Sprva je imel majhne vloge, nase pa je opozoril s filmom Druščina (1974) o najstnikih z ulice, režiserjev Stephena Verone in Martina Davidsona.

Rodil se je Rocky

arhiv
Stallone je z vlogo v filmu Rocky dokazal, da ni le nadarjen igralec, temveč tudi scenarist.

Ker se je želel podati tudi v scenaristične vode, je po boksarskem dvoboju med junija letos preminulim Mohamedom Alijem in Chuckom Wepnerjem v Clevelandu leta 1975 napisal scenarij za film Rocky in v njem tudi igral glavno vlogo.

Film, ki ga je režiral John G. Avildsen in so ga končali leta 1976, je bil nominiran za deset oskarjev, tri je tudi dobil. Velja za enega najboljših filmov s področja športa vseh časov. Pozneje je sledilo šest delov, zadnji lani. Stallone je napisal scenarij za vse, razen za zadnjega, režiral pa je štiri. S celotno serijo so zaslužili več kot milijardo dolarjev.

Slovo od akcijskih junakov

Kot že omenjeno, je Stallone v svoji karieri ustvaril vrsto nepozabnih akcijskih likov, med njimi tudi Ramba, sredi 90. let minulega stoletja pa se je poslovil od junakov jeklenih mišic in začel sprejemati bolj zahtevne vloge.