Ura teče

Znanstveniki so izračunali, koliko časa še imamo

R.T.
8. 7. 2016, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znanstveniki s Harvarda in Oxforda so izračunali, kako dolgo lahko neka zvezda nudi pogoje, dovolj ugodne za razvoj življenja.

Arhiv Svet24
Naše Sonce ni več tako zelo mlado.

Edina izjema je, če zvezda preneha obstajati, denimo zaradi trka z drugim nebesnim telesom ali vpliva kakšnih drugih uničevalnih sil.

Različne stopnje

Proces nastajanja zvezd se je začel 30 milijonov let po velikem poku. Planetarni sistemi so začeli nastajati veliko pozneje, potem ko so eksplozije že formirale nove generacije zvezd.

Glede na raziskave lahko življenje nastane na območju zvezde, ki je 0,08- do 3,7-krat težja od Sonca. Pri tem je masa zvezde obratno sorazmerna z dolžino življenja: lažja kot je zvezda, dlje bo lahko vzdrževala žive organizme.

Najbolj razširjene zvezde v vesolju so rdeče pritlikavke. Zaradi majhne teže lahko življenje vzdržujejo okoli 10 milijard let. Te zvezde, ki spominjajo na Sonce, v procesu svoje evolucije prehajajo skozi različne stopnje razvoja, nato pa se po 10 milijardah let spremenijo v bele pritlikavke. V vsaki od teh stopenj lahko ustvarijo za življenje neugodne pogoje na okoliških planetih.

Teh 10 milijard let naj bi tako predstavljalo trajanje življenja v bližini zvezde, kot je Sonce. To šteje približno 4,5 milijarde let.