Pametne naprave

Jajček, ki zamenja cel kup daljincev

Marjan Kodelja
7. 7. 2016, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ideje, ki naredijo življenje udobnejše ter po možnosti odpravijo stresne trenutke, kot je oni, ko nikakor ne najdemo daljinca, imajo veliko možnosti za uspeh.

Pametno je sposobno upravljati naprave do razdalje 20 metrov, doseg vmesnika Bluetooth pa se konča pri 50 metrih.

Jajček ni pravzaprav nič drugega kot lično oblikovan univerzalni daljinski upravljalnik, zvezdišče, ki mobilno aplikacijo poveže z IR daljinsko upravljivimi napravami. Teh je v domovih, kolikor hočete, iskanje pravega daljinca, da niti ne omenjeno skrbi, da delujejo baterije, pa vse bolj zoprno opravilo. No, dodali so mu še nekaj pameti ter – kot se za napravo interneta stvari spodobi – zmožnost učenja.

Prek aplikacije lahko določimo čase prižiganja daljinsko upravljivih naprav, na primer luči, ki same nimajo te sposobnosti.

Daljinci »shranjeni« v oblaku

Kakopak drugače, podatki o posebnostih in signalnih kodah daljincev so hranjeni v oblaku, jajček pa ima vgrajen nizkoenergijski vmesnik Bluetooth, prek katerega je povezan s telefonom, hkrati pa mu ta omogoča spremljanje njegovega relativnega položaja. Tako ve, katere naprave v domu so na primer zunaj dosega, ter se z njimi ne ukvarja ali pa glede na lokacijo sproži prej določene akcije. Tako lahko med drugim ob točno določenih časih prižge televizijo ali pa celo spreminja temperaturo v prostoru.

Pravzaprav je pamet v aplikaciji

Jajčasta stvar je brez aplikacije neuporabna, kar pove, da je vsa pamet na telefonu. Ta je tisti, ki v oblaku najde podatke o daljincih, ki jih imamo, če pa katerega nimamo, prebere signale obstoječega daljinca in se tako nauči upravljati tudi naprave, ki jih ni na seznamu. Prav tako v aplikaciji nastavimo scenarije vklapljanja in izklapljanja naprav ali prilagajanje njihovega režima dela, učenje pa je takisto sposobnost aplikacije. Vse skupaj pa le ima prednost. Namesto da bi po sobi iskali daljince, bomo po novem telefon!