Poletna razvedrila

Čiste vode za kopalce

pk
9. 7. 2016, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preverjamo, kje se lahko kopate na območju severne Primorske in kako čiste so tamkajšnje naravne kopalne vode. Prav kopanje je namreč ena najbolj priljubljenih poletnih dejavnosti.

STA
Kopalci so že v dolini Lepene, kjer se namakajo v Soči.

Vipavska dolina, Goriška in Posočje že od zgodnje pomladi beležijo zelo dober turistični obisk. Ne samo da k nam prihaja ogromno tujcev, tudi Slovenci zadnja leta vedno pogosteje v času počitnic letujemo kar doma. Na ulicah Ajdovščine smo domačine spraševali, ali se bodo to poletje odpravili iz Slovenije, kar je pogosta nacionalna praksa, a nam je precej vprašanih odgovorilo, da bodo po večini dopust preživljali kar doma.

Kam gredo?

Mnogi se bodo odpravili na Hrvaško, redkejši bodo odpotovali južneje – proti Grčiji in Turčiji. Velika večina vprašanih pa je dejala, da bodo svoj poletni dopust preživeli kar doma; pravijo, da bodo na ta način prihranili nekaj denarja. Veliko anketiranih omenja enodnevne obiske Posočja in plavanje v smaragdni Soči ali Nadiži.

STA
Parkiranje v dolini reke Nadiže stane 10 evrov na dan.
Kamp Nadiža tudi že gosti precej kopalcev.

Ker na območju severne Primorske ne bodo letovali samo domačini, temveč tudi turisti od drugod, smo raziskali, kakšna je kakovost naravnih kopalnih voda na tem območju. »V severnoprimorski regiji so v državni monitoring spremljanja mikrobiološke kakovosti kopalnih voda vključene reke Nadiža, Soča in Idrijca, na katerih je določenih sedem kopalnih območij in skupno devet merilnih mest,« nam razloži Nataša Šimac s Centra za zdravstveno ekologijo pri novogoriški enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Je voda čista?

Sogovornica pojasni, da je na splošno kakovost prej omenjenih naravnih kopalnih voda dobra, tako da so primerne za kopanje. Kot izpostavlja Šimačeva, se Nadiža ponaša celo z odlično kakovostjo. Spomnimo, da sta bili lani kopalni območji v Kanalu ob Soči in Idrijca v Bači pri Modreju določeni le kot zadostni, a so bile za tako oceno odgovorne predvsem močne lokalne padavine.

»S strani občin sta bila za vključitev v državni monitoring predlagana tudi Vogršček in kopališče Lajšt v Idrijski Beli, tudi priljubljeni kopalni točki, vendar sta vlogi še v obravnavi na ministrstvu za okolje,« še pove Nataša Šimac z NIJZ.

Pomembno za kopalce?

Našim bralcem Šimačeva priporoča, da se po močnem dežju, saj se zaradi padavinskega spiranja površin v zaledju lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode, zaradi povečanega pretoka pa so reke lahko nevarne tudi zaradi možnosti utopitve (povečana globina vode, motnost, hitrejši tokovi), ne kopajo. Še več priporočil za varno in zdravo kopanje je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.