400 kilometrov nad Zemljo

Na cilj prispela prva, ki bo v vesolju preučevala DNK

D. B./STA
9. 7. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po dveh dneh poleta s posodobljenim plovilom sojuz so davi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prispeli trije astronavti. Sojuz MS se je v skladu z načrti priključil na ISS, ki je okoli 400 kilometrov nad Zemljo, je prek Twitterja objavila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Twitter
Mednarodna vesoljska postaja.

Američanka Kathleen Rubins, Japonec Takuya Onishi in Rus Anatolij Ivanišin bodo na ISS preživeli dobre štiri mesece. Pridružili se bodo ameriškemu astronavtu in dvema ruskima kozmonavtoma, ki so že na ISS.

Sojuz MS je proti ISS poletel iz ruskega vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju. Tokrat je polet do ISS trajal dva dneva, namesto šest ur, saj so astronavti testirali nadgrajeno vesoljsko plovilo in s sojuzom 34-krat obkrožili Zemljo.

Nadgrajena različica sojuza med drugim vključuje zmogljivejše nosilne rakete, izboljšan navigacijski sistem, okrepljeno zaščito pred različnimi delci, ki bi ga lahko poškodovali, in več celic za pridobivanje električne energije.

Rubinsova bo prva ženska na krovu ISS, potem ko se je junija lani z nje vrnila Italijanka Samanta Cristoforetti, ki je s 199 dnevi v vesolju dosegla nov ženski rekord v najdaljšem samostojnem vesoljskem poletu. Molekularna biologinja, ki se je vesoljskemu programu pridružila leta 2009, bo tudi prva oseba, ki bo v vesolju preučevala DNK.

Onishi, ki se je za polet med drugim pripravljal kot pilot največjega japonskega komercialnega letalskega prevoznika, je enajsti japonski državljan, ki je poletel v vesolje.

Za začetek obratovanja ISS se šteje 20. november 1998, ko je v vesolje prispel prvi modul ISS, ruska zarja. Skupno je doslej ta vesoljska postaja narasla na 15 modulov, ki skupaj tehtajo preko 400 ton.