Zanimivosti

Kako skriti Zemljo pred Nezemljani?

ud
10. 4. 2016, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nihče nima odgovora na to, ali smo v vesolju sami. Glede na to, da nihče ne ve, kako veliko je vesolje, je precej velika možnost, da obstaja v njem še kakšno življenje poleg nas. Kaj če bi nas ravno ti radi obiskali? In kaj narediti, če so sovražni?

V vesolje že nekaj časa pošiljamo signale in to morda ni najbolj pametno.

Nova študija nakazuje na to, da je Nezemljane mogoče ustaviti predvsem tako, da nas ne najdejo. Astronomi mrzlično iščejo planete, na katerih bi bilo možno življenje, in do zdaj naj bi jih odkrili nekaj več kot dva tisoč, vse v orbitah oddaljenih zvezd. Te planete najdejo z napravo, ki prikaže temno piko (planet), ko leti mimo svoje zvezde. Prav ta tehnika bi lahko Zemlji omogočila, da se skrije pred Nezemljani tudi v primeru, če gledajo ravno v našo smer. Visoko razvita civilizacija bi namreč z nami lahko napravila to, kar so staroselci napravili z ameriškimi domačini.

Tehnološko napredna civilizacija bi lahko brez težav izbrisala človeštvo. 

ŠTUDIJA

V nedavni študiji sta profesor David Kipping in podiplomski študent Alex Teachey s Kolumbijske univerze v ZDA ugotovila, da je mogoče, da se zakrita Zemlja sploh ne zazna, medtem ko potuje pred Soncem. Par je izračunal, da bi bilo treba enkrat na leto, deset ur skupaj, obsevati Zemljo z laserjem z močjo 30 MW, in tako bi lahko skrili vse luči na Zemlji. Če pa bi uporabili laser z močjo 250 MW, bi skrili celo vse valovne dolžine, ki jih oddaja Zemlja.

KOMENTAR

»Lahko bi le zakrili atmosferske podpise, povezane z biološko aktivnostjo, kot je kisik. To bi bilo mogoče doseči le z laserjem, ki bi žarel 160 kW,« je povedal Teachey. »Za druge civilizacije bi se tako Zemlja videla kot planet, ki se ga življenje nikoli ni dotaknilo,« je dodal.