Zanimivosti

Ko balkoni zažarijo v belem

Stane Sušnik
10. 4. 2016, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če se bodo taki topli dnevi nadaljevali, ne bo mogoče zadržati najbolj vnetih ljubiteljic in ljubiteljev balkonskih cvetlic, da ne bi pohiteli do najbližjih vrtnarij in »se opremili« za prihajajočo sezono …

arhiv PVD
Bolivijska begonija navdušuje s svojo polnostjo in bogatostjo.

Pred dnevi smo lahko v enem od naših dnevnikov prebrali zanimivo opazko znane gospe, da v Ljubljani na oknih ni več rož. To morda velja za stavbe v strogem središču mesta. Zasebne hiše pa dlje ko so oddaljene od središča, bolj so ozaljšane s koriti in lonci na balkonih, okenskih policah in terasah.

Odloča barva cvetov

arhiv PVD
Gavra, marjetka, bakopa, pelargonija, petunija in moljevka ustvarijo čudovito sožitje.

Marsikatero dolgočasno, neizrazito hišo marljive gospodinje s cvetjem polepšajo vsaj za nekaj mesecev. Pri tem se razkrije ne le njihovo znanje o tem, kako negovati sezonske cvetlice, temveč še bolj njihov občutek za lepoto, skladnost in mero.

Ker ni vseeno, katere rastline izberemo za kombinacije v koritih ali loncih, bomo ponudili nekaj nasvetov, da vam olajšamo izbiro.

Največkrat izbiramo po barvi cvetov, saj so prav cvetovi po mnenju večine glavni okras rastlin in s tem tudi balkonov, oken in teras. Ne bomo začeli z rdečo barvo, ki je najbolj priljubljena, najbolj bije v oči in najprej pritegne pogled.

Ne, začnimo z belo!

V šoli so nas učili, da vidimo belo barvo tedaj, kadar se od površine odbije vsa svetloba, torej je bela skupek vse svetlobe. Cvetov, ki bi bili resnično beli, je zelo malo, saj ima večina nadih rumene, slonokoščene, rožnate ali katere druge barve.

Kadar kombiniramo bele cvetove z drugimi, je najbolj primerno, če jim za družbo izberemo cvetove svetlejših barv. Ob temno obarvanih cvetovih bodo beli ustvarili premočan kontrast.

Pač pa beli cvetovi svojo vlogo dobro odigrajo v koritih, kadar jih umestimo na konceh, simetrično, in tako ustvarimo nekakšen red, strukturo.

arhiv PVD
Milijon zvončkov, bakopa in grobelnik privlačijo občudujoče poglede.

Z belimi cvetovi umirimo prvi vtis hiše ali balkona

Belo barvo sicer v življenju razumemo kot simbol nedolžnosti, kot začetek nečesa novega, hkrati beli cvetovi delujejo krhko.

Številni naši balkoni so iz temnega lesa, na podeželju vidimo precej hiš, obarvanih z živimi barvami. Takšni balkoni in barvite stene so videti manj vpadljivi, če jih ozaljšamo z belimi cvetovi.

arhiv PVD
Moljevka s svojo drobnostjo deluje krhko, a je močna rastlina.

Belo cvetočih sezonskih cvetlic ni malo

Morda se niti ne zavedamo, koliko različnih sezonskih cvetlic cveti tudi v beli barvi. Bele niso samo petunije in pelargonije, vodenke in marjetke. Obilico belih cvetov bomo našli pri bakopah, gavrah, milijon zvončkih, dipladenijah, drobnocvetnem mlečku, suhih rožah, verbenah, lobelijah, latnatih hortenzijah …

Če pogledamo na naštete enoletnice, trajnice in grme z drugega stališča – tako da smo pozorni na njihovo listje, višino in širino razrasti, velikost cvetov – bomo ugotovili, da je izbira izjemno široka. Pahljača velikosti cvetov sega od komaj vidnih mlečkovih cvetkov do več centimetrov širokih cvetov dipladenije; od posamičnih, a množičnih cvetov bakope do socvetij pelargonije ali hortenzije; od visokih stebel gavre do prevešavih poganjkov bolivijskih begonij.

arhiv PVD
K mlečku nadvse pristoji bela suha roža.

In potem so tu še rastline, ki imajo liste obrobljene z belo barvo, kot so moljevka, različne vrste okrasnih trav, bršljan in še katera. Dvobarvni listi so lepa podlaga za bele cvetove.

Torej je možnosti za izvirne zasaditve nešteto.