Zanimivosti

Našli 1000 staro vikinško mesto

U. D.
9. 4. 2016, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Imamo nove dokaze o tem, da so Vikingi prepluli ocean in do Severne Amerike prišli pred več kot tisoč leti. Našli so namreč novo naselbino.

vikingi
Ugotovitve arheologov bi lahko precej spremenile zgodovinske učbenike.

Pred kratkim so arheologi odkrili nove dokaze o vikinški poselitvi Severne Amerike. Čeprav naj bi Severno Ameriko prvi odkril Krištof Kolumb, ki se je zato vpisal tudi v sodobne učbenike, zdaj obstajajo dokazi, ki trdijo drugače. Prvi evropski pomorščaki naj bi v Severno Ameriko prispeli že več stoletij pred rojstvom Krištofa Kolumba.

vikingi

Najdbišče

Pred približno tisoč leti naj bi tja odpluli Vikingi; ti so zgradili mesto v L' Anse aux Meadows na Novi Fundlandiji, ki je bilo tudi prvo tovrstno najdišče arheologov. Pred kratkim pa je bilo odkrito drugo najdišče in s tem dokazi o poselitvi te celine. Odkrili so vikinško mesto, ki se nahaja nekaj sto kilometrov nižje od prve naselbine, na polotoku Point Rosee. Odkritje nakazuje na to, da so bili Vikingi tam naseljeni dlje časa in so tudi potovali v notranjost celine, kar so arheologi do zdaj zavračali.

Wikipedija

Komentar

Arheolog Douglas Bolender komentira: "Prva najdba dokazuje, da so bili Vikingi tam za kratek čas naseljeni, kar je bil kratek, a neuspešen poskus kolonizacije. Point Rosee bi lahko to teorijo podprl ali pa popolnoma ovrgel, če ga bomo umestili v drugo obdobje. Izkopavanja dokazujejo, da so bili Vikingi v Severni Ameriki veliko dlje časa, kot smo mislili do zdaj."

vikingi
Vikingi naj bi zgradili mesto na Novi Fundlandiji.