Zanimivosti

Magnetno polje Zemlje precej starejše kot doslej domnevali

STA
31. 7. 2015, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zemljino magnetno polje, ki atmosfero ščiti pred škodljivo radiacijo, je po novih ocenah znanstvenikov staro najmanj štiri milijarde let, kar je približno 550 milijonov let več, kot so doslej domnevali. Znanstveniki Univerze Rochester v ameriški zvezni državi New York so do teh zaključkov prišli s pomočjo analize kristalov iz zahodne Avstralije.

dk

Medtem ko Sonce počasi izgublja na masi, oddaja delce, ki bi lahko razjedali Zemljino atmosfero. Magnetno polje pa Zemljo ščiti pred temi sončnimi vetrovi. Magnetno polje Zemlje nastaja zaradi premikov staljenega železa v njenem zunanjem jedru. Da deluje, se mora redno sproščati toplota, pri tem pa pomagajo premiki tektonskih plošč.

Podatki o magnetnem polju Zemlje so po podatkih iz najnovejše raziskave ohranjeni v starodavnih kristalih v kamnitih tvorbah na zahodu Avstralije. Znanstvena ekipa je zbirala vzorce kamenja na hribovju Jack Hills na zahodu Avstralije.

Iz teh kamnov so nato ločili majhne cirkonijeve kristale. Z analizo so določili starost cirkona. S posebnim magnetometrom pa so nato določili magnetizacijo cirkona, da bi tako prišli do podatkov o magnetnem polju.

Najnovejša ocena starosti magnetnega polja, ki so jo objavili v znanstveni reviji Science, je tako nadomestila oceno iz leta 2010, ko so starost ocenili na 3,45 milijarde let.

"Razumevanje nastajanja magnetnega polja je pomembno, ker gre za osnovno lastnost Zemlje, ki jo razlikuje od drugih planetov," je za britanski BBC povedal Jonathan Mound iz Univerze Leeds, ki je sodeloval v raziskavi.