Svet

Slabo stanje narave v EU, a si narava lahko opomore

STA
20. 5. 2015, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska komisija je danes sprejela najnovejše poročilo o stanju narave v EU. Slika, ki jo kaže dokument, je neenotna. Ohranjenost narave je slaba, saj je v vsej EU zgolj 23 odstotkov vrst in 16 odstotkov habitatov, ki jih pokriva direktiva o habitatih, v dobrem stanju. A poročilo kaže tudi, da si ob primernih ukrepih narava lahko opomore.

Novo poročilo vsebuje celovito sliko o stanju narave v EU. "Rezultati kažejo, da je položaj večine ptic varen in da se je stanje nekaterih vrst in habitatov izboljšalo. Ciljno usmerjeni ukrepi za ohranjanje so bili uspešni, vendar je treba za znatno izboljšanje stanja prizadevanja še precej okrepiti," so sporočili iz Bruslja.

"Splošna slika je sicer mešana, jasno pa kaže, da so prizadevanja za izboljšanje občutljivih ekosistemov lahko zelo učinkovita," je ob tem poudaril evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Prav tako ponazarja obseg izzivov, ki še ostajajo. "Na te izzive moramo odgovoriti, saj zdravje naše narave vpliva na zdravje evropskih državljanov in našega gospodarstva," je opozoril.

Poročilo zajema uresničevanje evropskih direktiv o pticah in habitatih in temelji na največjem skupnem zbiranju podatkov in oceni stanja narave doslej. Slednja je bila izvedena v vseh državah članicah med letoma 2007 in 2012.

Glede ptic poročilo ugotavlja, da je položaj več kot polovice vseh ocenjenih prostoživečih vrst ptic (52 odstotkov) varen. Vendar pa je približno 17 odstotkov vrst še vedno ogroženih, nadaljnjih 15 odstotkov pa je potencialno ogroženih, v upadanju ali izčrpanih.

Pri drugih vrstah, zaščitenih v skladu z direktivo o habitatih, pa je ocena ugodna pri manj kot četrtini (23 odstotkov). Stanje več kot polovice (60 odstotkov) vrst je še vedno neugodno, in sicer pri 42 odstotkih nezadostno in pri 18 odstotkih slabo.

Stanje ohranjenosti habitatnih tipov je še slabše od stanja in trenda ohranjenosti vrst, saj je le pri 16 odstotkih ocenjenih habitatov ugodno. Stanje velike večine habitatov je neugodno, in sicer je pri 47 odstotkih nezadostno in 30 odstotkih slabo, povzemajo v Evropski komisiji. Habitati travišč, mokrišč in sipin so v še posebej zaskrbljujočem stanju.