Zanimivosti

Previdno ob nošenju pustnih mask

STA
11. 2. 2015, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ob začetku pustovanj velja spomniti na prepoved vožnje v cestnem prometu za maskirane osebe. Omejitve veljajo tudi pri vstopu v nekatere objekte, pustni čas pa hkrati predstavlja obdobje povečanega delovanja nepridipravov.

Policisti voznike motornih vozil opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spadajo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Prepoved nošenja pustnih mask velja tudi pri prečkanju mejnih prehodov. Policija prav tako svetuje, da pustne pripomočke, kot so deli mask, palice, orodje in drugi predmeti, vozniki med vožnjo pospravijo v prtljažnik vozila. Če se nahajajo v kabini, lahko namreč pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči poškodujejo potnike v vozilu.

Omejitve pri nošenju pustnih mask veljajo tudi v nekaterih objektih. Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oziroma varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop maskiranih oseb lahko ogrozil varnost ljudi ali ogrožujoče deloval na drug način, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom o zasebnem varovanju. Tako lahko med drugim od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, in opravijo površinski pregled. Obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami mora biti sicer označeno na vhodu varovanega območja.

Podobno velja na primer za poslovalnice Pošte Slovenije, kjer je na pustno soboto in pustni torek maskam vstop prepovedan. Na Pošti pravijo, da prepoved vstopa velja že vrsto let, stranke pa so o njej obveščene z obvestilom na vhodnih vratih vseh poslovalnic. V zadnjem obdobju primerov večjih kaznivih dejanj sicer ne beležijo.

V pustnem času policija ponovno opozarja tudi na skrb za lastno varnost in varnost svojega imetja. Med drugim priporočajo, da posamezniki torbic, denarnic in drugih dragocenosti ne puščajo brez nadzora, previdni pa so tudi pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem.