Svet

Jordanski pilot je bil omamljen, ko so ga zažgali

uk
11. 2. 2015, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred časom smo poročali, da so vojaki Islamske države ujetega jordanskega pilota zažgali živega, zdaj pa so na dan prišle podrobnosti o tej okrutni usmrtitvi.

Pilota naj bi močno omamili, tako da sploh ni vedel, kaj se dogaja, s tem naj bi tudi preprečili krike med usmrtitvijo. Svetu so želeli prikazati, kako umre pokesani grešnik. Po mnenju nekaterih naj Kasabeh ne bi čutil tako močnih bolečin, kot če bi bil pri polni zavesti.

To sicer ni velika tolažba za njegovo družino, a je vsaj nekaj, poročajo savdski mediji. Usmrtitev naj bi se zgodila sredi pogajanj jordanske vlade za izmenjavo ujetnikov. Za pilota bi zamenjali dva ujetnika, povezana z Isisom. Takoj po pilotovi usmrtitvi so jordanske oblasti usmrtile oba ujetnika, ki sta bila obsojena terorizma, prav tako so od takrat izvršili vsaj 56 zračnih napadov na položaje Islamske države. Na dan prihajajo tudi novice o tem, da so Jordanci usmrtili še več ujetnikov, ki so povezani s skrajnim islamskim gibanjem.

Nekateri mediji so prepričani, da so pilota usmrtili vsaj mesec prej, preden so se začela pogajanja o zamenjavi ujetnikov. Video, v katerem prikazujejo usmrtitev, naj bi posneli s tem namenom, da bi pokazali, da je bil pilot »očiščen« pred smrtjo in se je ni bal. Pravzaprav naj bi se je celo veselil. A dejstvo, da je tako mirno sprejel smrt, zdaj pripisujejo močni omamljenosti. Ko je na splet prišel video, je jordanska vlada s kraljem na čelu obljubila takojšnje maščevanje, ki ga zdaj tudi izvršujejo z zračnimi napadi.