Zanimivosti

Francoska modna oblikovala v resnici vohunka?

J.P.
8. 12. 2014, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoski raziskovalci trdijo, da so se dokopali do nespornih dokazov, ki dokazujejo, da je slovita Coco Chanel med drugo svetovno vojno vohunila za Nemčijo.

Arhiv Svet24

Leta 1883 rojena francoska modna oblikovalka, naj bi bila, sodeč po dokumentih, ki so jih razkrili francoski raziskovalci, članica Abwehra – skrivne nemške obveščevalne službe. To je v nasprotju z uradno izjavo francoske vlade, češ da naj bi se vse pomembne osebe tistega časa bodisi pridružile njihovemu slovitemu odporniškemu gibanju bodisi bojkotirale naciste.

V Madridu naj bi skušala vplivati na Winstona Churchilla.

Coco naj bi se z njimi zapletla po kolapsu francoske vojske leta 1940. Kmalu po tistem se je namreč vrnila v Pariz, kjer se je nastanila v hotelu Ritz, ki je obenem služil tudi kot francoski štab nemškega vojnega letalstva v času Tretjega rajha, Luftwaffe. V tistem času naj bi začela afero s častnikom zloglasnega Gestapa, tajne policijske organizacije v nacistični Nemčiji, baronom Hansom Guntherjem von Dincklagom. Sčasoma je postala tako domača z nacističnim vrhom, da jo je ta leta 1943 poslal v Madrid, kjer je izkoristila svoje predhodno poznanstvo z Winstonom Churchillom. S tam nastanjenimi britanskimi častniki se je namreč pogajala za premirje. Churchill je ponudbo prezrl, zgodovinar Henry Gidel pa je Coco pripisal znatno mero naivnosti, ker je mislila, da bo sploh lahko vplivala nanj.

Dokumenti še razkrivajo, da je bilo njeno kodno ime Westminster, ki si ga je prislužila zaradi afere v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ki jo je imela z vojvodo Westminsterskim. Njena uradna številka Abwehra je bila, kot kažejo zapisi, F-7124. Coco naj bi tudi skušala izkoristiti svoja nemška poznanstva in si prilastiti svoj parfumarski posel, ki ga je leta 1924 prodala judovski družini Wertheimer. Modna oblikovalka naj bi namreč upala, da bo prepoved lastništva podjetij, ki je doletela Jude, dovoljšen razlog, da ga bo dobila nazaj. Pozneje se je izkazalo, da je omenjena družina svoj delež že prodala nekemu nemškemu podjetniku. Leta 1945 se je preselila v Švico in se devet let pozneje vrnila v Pariz in svet mode. Njena nova kolekcija med Parižani zaradi zveze s častnikom Gestapa ni požela pretiranega uspeha.