Zanimivosti

AUDIO: Moški, ki lahko sliši brezžična omrežja

Mashable/B.K.
5. 12. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Frank Swain lahko sliši Wi-Fi omrežja. Na Londonsko brezžičje se vklaplja že cel teden.

Ne gre za »rezultat nenadne mutacije ali leta transcendentalne meditacije,« pravi Swain. Gre pa za posebno vrsto iznajdljivosti.

Naglušni 32-letnik je namreč reprogramiral svoj slušni aparat tako, da ta prevaja Wi-Fi signale v zvok. Swain lahko tako posluša tokove brezžičnih omrežij, medtem ko ostali smrtniki brezbrižno hodimo mimo.

Swain gluši že od svojih dvajsetih let. Zdaj pa je v sodelovanju z zvočnim umetnikom Danielom Jonesom začel s projektom imenovanim Phantom Terrains. Cilj projekta je, »izpodbiti pojem tehnologije kot pomagala za sluh in ga ponovno premisliti v smeri izboljšave, ki lahko preseže sposobnost normalnega človeškega sluha.«

Na idejo za Phantom Terrains je Frank prišel, ko je začel nositi slušni aparat, in ugotovil, da svet sliši popolnoma drugače. Zdelo se mu je neumno, da se inženirji v laboratorijih odločajo kako bo slišal svet, zato je zadevo vzel v svoje roke.

Platforma uporablja Wi-Fi senzor iz mobilnega telefona, ki zaznava bližnja območja z W-Fi signalom. Razbere lahko tudi ime usmerjevalnika, moč signala, kriptiranje in razdaljo. Vse to aparat nato prevede v zvoke. Oddaljeni signali se spremenijo v poke kot na Geigerjevem števcu, medtem ko se bližnji spremenijo v tone iz katerih vznikne melodija.

Ta dodatna plast zvoka se nato zmeša z normalnimi zvoki okolja, kot jih proizvede slušni aparat in postane del Swainove lastne zvočne pokrajine.

Kako pa se oglašajo brezžična omrežja? Prisluhnite: