Svet

Bajni zaslužek socialista na čelu evropskega parlamenta

G.G.
5. 12. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred kratkim se je javnost seznanila z bajnimi plačami vodilnih v slabi banki, vsi pa tudi dobro vemo, da se mastno služi tudi v Bruslju. Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz tako na mesec v žep pospravi 24.000 evrov (neto).

Reuters

Schulz pogosto govori o socialni pravičnosti in o nenormalnih razlikah med bogatimi in revnimi, kako tudi ne, saj je izhaja iz vrst nemških socialdemokratov in mu je takšne puhlice tečejo z jezika kot vaškem pijančku bentenje čez politiko.

Šef evropskega parlamenta pa očitno nima zadržkov glede svoje plače. Pri avstrijskem Kronenzeitungu so se pozabavali z računstvom in na podlagi uradnih podatkov pisarne Martina Schulza izračunali, kolikšen je mesečni zaslužek predsednika evropskega parlamenta. Nič manj kot »skromnih« 24.034 evrov (neto) upoštevaje vse dodatke, ki jih ni malo.

Osnovna plača predsednika evropskega parlamenta znaša 8252 evrov (bruto), od tega gre v nemški proračun 35,13 odstotka, tako da dobi neto 5394 evrov.

Veliko pa nanesejo različna nadomestila in dnevnice, ki niso obdavčeni.

Različni mesečni pavšali (za reprezentanco, za stanovanje, …) mu prinesejo 9520 evrov. Poleg tega mu vsak dan pripada še nekakšna dnevninca v višini 304 evrov, kar na mesec znese 9120 evrov.

In ko se potegne črta, se pride do zneska 26.982 evrov (bruto) in 24.034 evrov neto.

Kronenzeitung na koncu nekoliko pikro pripomni, da je Schulzu avstrijska država pred kratkim podelila nagrado za njegov boj za socialno pravičnost.