Zanimivosti

Ruski hekerji naj bi napadli ameriški State Department

STA/J.P.
17. 11. 2014, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriško zunanje ministrstvo je preko konca tedna zaprlo svojo internetno mrežo zaradi hekerskega napada. Zaprli so sicer zgolj tisti del medmrežja, ki je odprt in dostopen javnosti, medtem ko naj zavarovani del mreže ne bi bil ogrožen. Kdo bi lahko stal za napadi, uradno ni znano, nekateri ameriški mediji pa že namigujejo, da gre za delo Rusije.

Reuters

V State Departmentu so sicer sprva v petek sporočili, da bodo dostop do svojih spletnih strani in nezavarovanega dela interne mreže na ministrstvu ustavili zaradi "načrtovanih rutinskih vzdrževalnih del", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes pa je eden od visokih predstavnikov ministrstva vendarle priznal, da je bila to posledica "aktivnosti, zaradi katerih so lahko zaskrbljeni". Zaznali so namreč dejavnosti v sistemu za posredovanje nezavarovane elektronske pošte, "vzdrževalna dela" preko konca tedna pa so vsebovala varnostne izboljšave za mrežo.

Zaenkrat še ni jasno, ali so napadi morda povezani, Washington Post pa je že poročal, da naj bi hekerji delovali po naročilu ruske vlade.

Kot je za AFP še dejal omenjeni neimenovani predstavnik State Departmenta, ni bil ogrožen noben od zaupnih sistemov ministrstva.

Nekateri ameriški mediji sicer poročajo, da je sistem State Departmenta tarča hekerjev že vsaj od konca oktobra, vendar so na te napade odgovorili šele ta konec tedna.

V ZDA so sicer v zadnjem času zabeležili več hekerskih napadov na javne institucije. Prejšnji teden je bila a primer tarča ameriška pošta - hekerji naj bi ukradli občutljive osebne podatke uslužbencev in tudi več strank. Prizadeli naj bi okoli 800.000 ljudi.

Prejšnji mesec pa je bila tarča napada tudi Bela hiša. Hekerji so podobno kot zdaj v State Departmentu napadli nezavarovani del mreže.