Svet

V ZDA umrl z ebolo okuženi zdravnik iz Sierre Leone

STA/J.P.
17. 11. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zdravnik iz Sierre Leone, ki so ga v ZDA zdravili zaradi ebole, je podlegel temu smrtonosnemu virusu, so danes sporočili iz kliničnega centra Univerze Nebraska. Po navedbah bolnišnice je Martin Salia umrl zaradi izjemno hudih simptomov bolezni. Na zdravljenje v ZDA je prispel v soboto.

Arhiv Svet24

"Z obžalovanjem sporočamo, da je tretji pacient, ki smo ga zdravili zaradi virusa ebole, Martin Salia, preminilzaradi napredka bolezni, je sporočila bolnišnica.

Salia, ki je bil iz Sierre Leone, a je imel stalno prebivališče v ZDA, se je okužil med zdravljenjem pacientov v domovini.

Salia je bila deseta oseba, ki so jo zaradi ebole zdravili v ZDA, in druga smrtna žrtev virusa na ameriških tleh.

Po navedbah bolnišnice je v soboto ob prihodu v ZDA trpel za hudimi simptomi bolezni, med drugim so mu odpovedovala dihala in ledvice. Zdravili so mu simptome, prav tako pa je prejel darovano krvno plazmo posameznikov, ki so preboleli ebolo in je polna protiteles. Dali so mu tudi eksperimentalno zdravilo za ebolo. A vse to ni pomagalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Salia je bila deseta oseba, ki so jo zaradi ebole zdravili v ZDA, in druga smrtna žrtev virusa na ameriških tleh.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je medtem danes sporočil, da bodo na ameriških letališčih od današnjega dne potniki iz Malija deležni zdravstvenega pregleda, da bi tako odkrili morebitne okužene osebe.

"CDC je ta ukrep priporočal zaradi več potrjenih primerov ebole v Maliju v zadnjih dneh in ker je bilo tem posameznikom izpostavljenih veliko ljudi," je sporočil center. Tovrstnim pregledom se morajo na ameriških letališčih podvreči že potniki iz Liberije, Sierre Leone in Gvineje, kjer je pustošenje ebole najhujše. Med Malijem in ZDA sicer ni direktnih letalskih povezav in ukrep bo prizadel le nekje od 15 do 20 potnikov na dan.

Mali je medtem več kot 440 oseb, ki so bili morebiti izpostavljene eboli, poslal na opazovanje, po tem ko sta pred dnevi umrla gvinejski imam in malijska medicinska sestra, ki ga je zdravila. Zaradi ebole je morebiti umrl tudi prijatelj, ki je v bolnišnici v Bamaku obiskal imama. Že oktobra je v mestu Kayes na zahodu države umrla dveletna deklica.