Zanimivosti

Jezusa želel priklicati s telicami

jp
16. 11. 2014, 17.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Častiti Clyde Lott je pridigar in rejec goveda iz Misisipija v ZDA, ki se je čim prejšnjega konca sveta lotil na svoj način.

Arhiv Svet24

Pridigarja je namreč pritegnil zapis v Knjigi številk hebrejske Biblije – Tanaka, ki pravi, da judovsko ljudstvo brez žrtvovanja rdeče telice ne bo očiščeno in kot tako ne bo zmožno zgraditi tretjega templja (drugi tempelj je stal na Tempeljskem hribu, porušen je bil v rimsko-judovski vojni leta 70 pr. n. št.).

Arhiv Svet24

Sodeč po hebrejski Bibliji naj bi apokaliptično odštevanje potekalo nekako v tem vrstnem redu: Judje se bodo po 2000 letih vrnejo v Izrael, ponovno bo zgrajen sveti tempelj, milijarde ljudi bodo pomrle v sedemletnem obdobju naravnih nesreč, prišel bo vzpon Antikrista, ki bo zavladal svetu, nekje v bližini Izraela se bo zgodil končni boj, ki mu bo sledil ponoven prihod Jezusa Kristusa, ki bo porazil Satanovo vojsko in nato načeloval sodnemu dnevu. A da bi se prerokba lahko uresničila, mora biti sveti tempelj ponovno zgrajen in očiščen z žrtvijo brezmadežne rdeče telice. Nekateri ljudje so celo prepričani, da gradnja ne bo mogla steči, če ne bo povržena telica take barve, njeno rojstvo pa naj bi že napovedalo konec sveta.

Zanimivo je, da bi obstoj takšne telice pomenil biološko anomalijo – biti mora povsem enobarvna in ravne dlake. Dopustne so zgolj tri dlake drugačne barve. Tu pa nastopi Clyde Lott, ki je skušal vzgojiti točno takšno telico. Zato se je povezal z rabinom Chaimom Richmanom, s katerim sta položila temelje za vzrejo popolne rdeče telice. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja sta jih po 140 pošiljala v Izrael, do zdaj pa še nobena ni zadostila visokim standardom izraelskih rabinov.