Zanimivosti

Trening varne vožnje z Miranom Stanovnikom

R.T.
2. 11. 2014, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V sredo, 29. 10. 2014, je na poligonu ÖAMTC v kraju Sankt Veit na avstrijskem Koroškem, potekal promocijski dogodek Kompetenčnega centra LOGINS z Miranom Stanovnikom. Udeleženci dogodka so si lahko ogledali trening varne vožnje cestninskih nadzornikov Darsa in z Miranom Stanovnikom izkusili terensko - off road vožnjo.

Jure Tarman

Pozdravnemu nagovoru in kratki predstavitvi Kompetenčnega centra LOGINS je sledilo motivacijsko predavanje Mirana Stanovnika, ki je s poslušalci delil svoje bogate dirkaške izkušnje in razkril številne osupljive podrobnosti s svojih najtežjih dirkaških preizkušenj.

Jure Tarman

V sproščenem enournem predavanju, je predstavil način fizične in psihične priprave na ekstremne preizkušnje kot je Reli Dakar, ponudil vpogled v zakulisje organizacijskih in logističnih izzivov ekstremnega tekmovanja in opisal izzive, s katerimi se je soočal med dirkami. 9.000 km v 14 dneh, vožnja po izjemno zahtevnem terenu pri ekstremnih temperaturah, dirkanje na nadmorski višini 5000 m in premagovanje velikih razdalj pri 45°C, predstavljajo velike obremenitve. Da lahko s tovarniškim 4500 kubičnim KTM motorjem, s katerim tekmuje, vzdrži večurno vsakodnevno vožnjo, pri kateri dosega hitrosti tudi do 195 km/h, je športni trening za Mirana Stanovnika način življenja. Poleg fizične kondicije je za uspešno premagovanje ovir in doseganje ciljev pomembna tudi pozitivna naravnanost in optimizem, ki ga Miran vsekakor zna prenesti tudi na svoje poslušalce.

Jure Tarman

Predavanje je sklenil z mislijo, da pozitivne vrednote niso pomembne le za osebni uspeh, temveč morajo športniki predstavljati pozitiven vzor celotni družbi.

Po predavanju so udeleženci lahko tudi sami doživeli terensko vožnjo z izkušenim »puščavskim lisjakom«. S terenskim vozilom Land Rover so se zapeljal po poligonu z ekstremnimi nakloni in bočnimi nagibi. Za marsikoga, ki off road vožnje še ni izkusil, je bilo to pravo adrenalinsko doživetje, pri katerem pa smo izvedeli tudi veliko o delovanju vozila, pravilni tehniki vožnje na klancu in spolzkih podlagah ter tehničnih pripomočkih, ki olajšajo terensko vožnjo.

Jure Tarman

Sledil je ogled treninga varne vožnje, ki so se ga udeležili zaposleni podjetja DARS. Po teoretičnem delu usposabljanja, na katerem so se udeleženci seznanili s fizikalnimi osnovami vožnje, različnimi tehnikami zaviranja, vzroki za zanašanje vozil in pravilnimi reakcijami voznikov, so se cestninski nadzorniki Darsa s službenimi vozili podali na poligon, ki omogoča opravljanje praktičnih vaj na mokri in spolzki podlagi, z uporabo hidravlične plošče, ki simulira zanašanje vozila. Urili so se v tehniki zaviranja v nevarnosti, zaviranju in hkratnemu izogibanju oviram, zaviranju na različnih podlagah, obvladovanju vozila in pravilni izpeljavi ovinkov in zaviranja v njih.

Trening varne vožnje je eno izmed številnih usposabljanj, ki se izvajajo znotraj Kompetenčnega centra LOGINS. Nosilni partner projekta Kompetenčni center za področje logistike – LOGINS je podjetje B&B, d.o.o. Poleg nosilnega partnerja v projektu sodeluje še 18 partnerskih podjetij s področja logistike in transporta, ki si v okviru projekta prizadevajo za razvoj ključnih kadrov v panogi in dvig njihovih poklicnih kompetenc. Kompetenčni model predstavlja edinstveno priložnost za še tesnejše povezave v razvoju profesionalnih znanj, ki bodo pripomogla k višanju znanja, sposobnosti, veščin in posredno preko tega tudi k izboljšanju storitev za končne uporabnike. Partnerska podjetja se zavedajo, da je vlaganje v znanje zaposlenih ključ do višanja kakovosti in konkurenčnosti panoge in s tem razvoja celotnega gospodarstva.

Vzpostavitev in delovanje kompetenčnega centra delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, 1. razvojne prioritete »Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti« in 1.2 prednostne usmeritve »Usposabljanje in izobraževanje za konkurenčnost in zaposljivost«.