Zanimivosti

V Roswellu naj bi res strmoglavil leteči krožnik, ampak...

J.P.
2. 11. 2014, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Skrivnostne peripetije, ki so leta 1947 proslavile sicer zaspani Roswell v Novi Mehiki v Združenih državah Amerike, še danes burijo domišljijo brez števila teoretikov zarot. Prava razlaga pa morda ni tako vznemirljiva, saj ne vključuje Nezemljanov, temveč veliko bolj oprijemljive znanstvenike Tretjega rajha.

Arhiv Svet24
Kdo je bil sovražnik z dostopom do tako naprednega orožja, kot ga je omenjal admiral Byrd?

Dokumentarec nemške produkcije naj bi dokončno naredil konec natolcevanju in visoko letečim idejam, ki so se dodobra zarile v meso zgodbe tihega ameriškega mesteca, saj jim tudi sedemdeset let pozneje ni videti konca.

Posadke zavezniških bombnikov naj bi te neobičajne pogruntavščine videvali že med drugo svetovno vojno.

V Roswellu se je v celotnem obsegu svojega blišča in bede strnila gonja za Nezemljani, potem ko so na ušesa javnosti prišla poročila o domnevnem strmoglavljenju letečega krožnika v globini tamkajšnje pušče. Panika se je razširila kot požar, katerega je pogasila vojska Združenih držav Amerike, ko je v uradni izjavi podala, da je strmoglavil poskusni meteorološki balon, del tajnega programa, imenovanega Mogul.

Dogodkov dne 8. julija 1947 so se torej lotili ustvarjalci nemškega dokumentarca, ki se postavljajo z novimi dokazi – leteči krožnik naj bi bila visoko varovana nacistična skrivnost, raketa. V incident naj bi tako bil vpleten »Zvon« – trimetrski futuristični zrakoplov, ki naj bi si pri letenju pomagal z električnimi delci. Priznani nemški inženir aeronavtike Georg Klein trdi, da je nacistični NLP videl na lastne oči. Posadke zavezniških bombnikov naj bi te neobičajne pogruntavščine videvali že med drugo svetovno vojno. NLP naj bi bil predhodnik današnjih vohunskih letal, ustvarjalci dokumentarca pa vedo povedati še, da naj bi njegovi stvaritelji bili strokovnjaki, ki so po koncu druge svetovne vojne barve Tretjega rajha zamenjali za ameriške.

Sodeč po dokumentarcu nadalje obstaja verjetnost, da ni strmoglavil Zvonec, ampak drug leteči krožnik, tako imenovani Schriever-Habermohljev model, ki je prav tako zrasel na nemškem zelniku. Ta zrakoplov, ki je združeval helikoptersko in raketno tehnologijo, naj bi do leta 1943, ko so se do načrtov dokopali Američani, snovali v Pragi. Nemški ujetniki so ob koncu vojne trdili, da so napravo večkrat videli leteti. Joseph Andreas Epp, eden od pri projektu sodelujočih inženirjev, je pričal, da je bilo zgrajenih petnajst modelov. Kot je še dejal, naj bi se njegov rotor vrtel zaradi aerodinamičnega učinka zraka skozi lopatice oziroma avtorotacije, podobno kot pri avtožiroju, tipu zrakoplova precej podobnega helikopterju.