Zanimivosti

Dva nasveta, kako lahko privarčujemo pri elektriki

Sašo Avramovič/Jana
28. 10. 2014, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prestavimo lahko delovanje večjih porabnikov električne energije v čas, ko je tok cenejši. To lahko storijo vsi, ki se jim električna energija obračunava na dvotarifni način.

Arhiv Svet24

Nižja tarifa oziroma »cenejši tok« je od ponedeljka do petka od 22. do 6. ure ter ob sobotah, nedeljah in dela prostih dnevih. Če večino porabe električne energije prestavimo v čas, ko je ta obračunana po nižji tarifi, lahko prihranimo približno 63 evrov letno. Izračun velja za značilnega odjemalca, ki letno porabi 3600 kW električne energije pri obračunski moči 7 kW.

Če večino porabe električne energije prestavimo v čas, ko je ta obračunana po nižji tarifi, lahko prihranimo približno 63 evrov letno. 

Na stroške električne porabe prav tako vpliva tudi obračunska moč oziroma moč varovalke, ki jo imamo vgrajeno. Ko se potrebe po uporabi električnih aparatov znatno znižajo, je smiselno preveriti, ali naš odjem prenese varovalko z nižjo obračunsko močjo. Takšna sprememba je še posebej priporočljiva, ko se v gospodinjstvu spremeni način ogrevanja in se preide z elektrike na drug energent. Če na ta način zamenjamo obračunsko moč 10 kW (varovalka 3 x 025) z obračunsko močjo 7 kW (varovalka 3 x 020), lahko letno privarčujemo približno 60 evrov.