Zanimivosti

Če že mora biti, naj bo po porabi

Marjan Kodelja / Moj mikro
28. 10. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pri vsaki fiksni naročnini je tako, da se splača, če presežemo kritično število enot uporabe, drugače pa ne. Tipičen primer so paketi mobilne telefonije z vključenimi količinami. Cena je dobra, če je poraba čim bližje mesečni količini. V nasprotnem primeru se nam bolj izplača obračun po porabi. Popolnoma enako bi moralo veljati pri najemu programske opreme.

Arhiv Svet24

Kdaj kupimo in kdaj najamemo? Normalno je, da za selitev najamemo selitveni servis ali za popolno čiščenje preproge čistilni servis. Ne selimo in ne čistimo preproge vsak dan ali vsaj enkrat na mesec, da bi se nam splačalo imeti pred hišo parkiran kombi in v kleti profesionalno napravo za globinsko čiščenje. Najem se nam zdi smiseln. Ne najemamo pa stvari, ki jih potrebujemo vsak dan, ali stvari, ki jih sicer potrebujemo neredno, a jih moramo imeti. Mešalnik za smutije ali kosilnico zato imamo, smo ju kupili in sta nam vedno na voljo, čeprav kosilnice ne potrebujemo vsak dan. To je razlog, zakaj smo skeptični glede najema programske opreme, vsaj kar zadeva model, ki ga ponujata Microsoft in Adobe. Pa čeprav smo v letu dni slišali in prebrali nekaj navdušenih in navdihnjenih člankov na to temo.

Moramo pa biti pošteni. Najem programske opreme ima smisel v poslovnih krogih, Microsoft pa za svoj Office ponuja najem ali nakup licence. Podjetje se lahko odloči, kateri model mu bolj ustreza. Najem, kjer jim je natančno znano, koliko na mesec bodo za uporabo programske opreme plačali, na voljo pa so tudi redne nadgradnje, ali nakup programa, nato pa njegova uporaba, dokler ni denarja za novo različico. Ali pa Microsoft za staro ukine podporo. Na žalost se programske hiše bolj nagibajo k Adobovemu modelu, ki za svoj Photoshop ponuja izključno naročniški model. Vzemi ali pusti, druge možnosti, razen uporabe stare različice, ki jo je Adobe prodajal pred prehodom na naročnino, ni.

Podjetja so to sprejela, domači uporabniki pa ne. Nobene gospodarnosti ni v plačilu naročnine za pisarniški paket, zato da v enem letu družina oblikuje nekaj dokumentov. Toliko bolj, ker je med razvojem pisarniški paket dobil ogromno funkcij, ki jih večina nikoli ne uporablja. Imaš, a ne potrebuješ. Obstaja način, da bi bili vsi zadovoljni, tako ponudnik programske opreme kot uporabniki. Je del brezplačnih iger.

Freemium model gre nekako takole.
Igro igramo zastonj, ko postane težka in se nam ne da več mučiti, kupimo dodatke, ki poenostavijo ali pohitrijo igranje. Enak model bi lahko uporabili tudi za Office ali Photoshop. Enostavne funkcije bi bile zastonj ali za drobiž, ko bi potrebovali nekaj več, kot je na primer urediti dolg dokument, pa bi to možnost dokupili. Za en dan, morda mesec bi bili pripravljeni plačati pošteno ceno. Ves čas bi imeli na računalniku polno različico programa, a z zaklenjenimi plačljivimi funkcijami. Nekateri bi zato program uporabljali brezplačno, pa kaj potem, hitro pa bi se izkazalo, katere funkcije so za uporabnike potrebne in katere so v paketu brez zveze, le zato, da se ponudnik lahko hvali, kako zmogljiv in obširen je njegov program. Prednost takšnega modela je še ena. Zastonj bi se lahko naučili uporabljati program, saj ni nobene pameti v tem, da ga v ta namen kupimo. Niti ne vemo, ali ga bomo pozneje, ko ga bomo obvladali, tudi res uporabljali in se nam bo naložba v nakup sploh izplačala. Pisarniški paket in Photoshop pa nista tako zelo enostavna za uporabo, da bi ju takoj v celoti obvladali. Edina možnost, ki jo imajo »učenci« v trenutnih razmerah, so viri nelegalnih datotek. Vsi se zavedamo, da to ni lepo, a po drugi strani ponudniki ne naredijo skoraj nič, da bi izkoreninili vzroke za piratstvo.