Zanimivosti

Otroci bodo "krompirjeve počitnice" preživeli v družbi malih kosmatincev

K.S.
28. 10. 2014, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Otrokom iz Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Krškega in Goriškega bo podjetje Mars, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, društvom Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke, z zbranimi sredstvi v sklopu družbeno odgovorne akcije, omogočil kakovostno preživljanje t.i. krompirjevih počitnic - v družbi terapevtskih psov.

Podjetje Mars je v času od 1. septembra do 21. septembra 2014, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, društvom Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke, organiziral družbeno odgovorno akcijo zbiranja sredstev za kakovostno preživljanje počitnic otrok v družbi terapevtskih živali s pozivom „Živali za otroke“. V akciji je bilo zbranih 27.200 EUR.

Z izjemnim odzivom in zbranimi sredstvi se bo kril program kakovostnega preživljanja počitnic otrok v šolskem letu 2014/2015, t.i. krompirjevih počitnic - v družbi terapevtskih psov. Sredstva, ki bodo po zaključku krompirjevih počitnic ostala, pa bodo namenjena za izvedbo projektov Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki ustvarjajo pogoje za enake možnosti za vse otroke.

Več kot 300 slovenskih otrok bo tako uživalo v družbi malih kosmatincev, se z njimi igrali in nedvomno stkali nova prijateljstva. Aktivnosti s pomočjo živali nudijo priložnosti za motivacijsko, izobraževalno, rekreacijsko in/ali terapevtsko podporo za izboljšanje kvalitete življenja. Posebej izšolani strokovnjaki in/ali prostovoljci bodo skupaj s svojimi živalmi, ki zadovoljujejo določene standarde obiskali več kot 300 slovenskih otrok, ki se bodo lahko igrali s kužki. Dejstvo je, da so psi so odlični družabniki, znanstvena dognanja pa potrjujejo tudi, da na ljudi zdravilno vplivajo.

Za več informacij o družbeno odgovorni akciji obiščite www.pedigree.si in www.whiskas.si.

O Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo psov, Tačke pomagačke

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke združuje prostovoljne člane/ice, ki so skupaj s svojimi psi pripravljeni delati kot prostovoljci. Osnovni cilj Društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, ki je bilo ustanovljeno leta 2007, je pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanju počutja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami. Društvo je humanitarno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb in deluje v javnem interesu.

Pari Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke  izvajajo terapevtske storitve v različnih institucijah in ustanovah, med drugim v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Rehabilitacijskem centru Rakitna, na Belem obroču Slovenije;  v širšem prostoru domovine pa v številnih zavodih, v katerih so varovanci s psihofizičnimi okvarami, v bolnicah, v domovih za ostarele, v osnovnih in srednjih šolah, v knjižnicah, v vrtcih itd.. Vse več strokovnega osebja po bolnišnicah, zavodih, domovih za ostarele, šolah … spoznava in priznava, da psi znatno pripomorejo k vzdrževanju, ohranjanju in pridobivanju novih spretnosti. Posebej to velja za otroke z motnjami v razvoju in za posameznike po poškodbah, za onkološke bolnike, za oslabele, za paciente z nevrološkimi in degenerativnimi obolenji in druge. Pes v delovnih terapijah nastopa kot so-terapevt, ki s svojim blagim, zaupljivim in toplim  pogledom, mehkim kožuhom spontano ustvari čustveno varno ozračje, uspešno premosti zadrege ob  človeški zadržanosti in odločilno pripomore k sprostitvi delovnega ozračja. Psi so odlični motivatorji, ki spodbujajo posameznika ali skupino k aktivnemu sodelovanju in so najpomembnejši del terapevtskega procesa.

Več: http://tackepomagacke.si/kdo-smo/o-nas/