Svet

Prijatelju napadalca na bostonskem maratonu grozi do 16 let zapora

STA/G.G.
28. 10. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zvezna porota v Bostonu je danes 21-letnega Robela Philliposa spoznala za krivega laganja preiskovalcem bombnega napada na bostonski maraton, za kar mu grozi celo do 16 let zapora. Za vsako od dveh laži po osem let. Drakonska kazen je zagrožena, ker je šlo za teroristično preiskavo. Izrekli naj bi mu jo januarja.

Reuters

Porota je Philliposa oprostila večine od kar devetih točk obtožnice zaradi laganja, zaradi česar bi mu teoretično grozilo skoraj 80 let zapora, potrdila pa dve točki.

Phillipos je bil po napadu na maraton 18. aprila 2013 pod vplivom nedovoljenih drog, saj saj je več ur kadil marihuano. Ko so prišli ponj agenti ameriške zvezne policije, je najprej zanikal, da bi bil tri dni po eksploziji na bostonskem maratonu v študentski sobi napadalca Džoharja Carnajeva, skupaj z dvema prijateljema, ki sta iz sobe vzela računalnik in nahrbtnik, poln marihuane in petard.

Druga dva sta bila že obsojena zaradi zarote. Carnajev je prijatelje poklical, ko je bil na begu in jim povedal, da lahko poberejo njegove stvari, ker jih več ne bo potreboval.

Phillipos je trdil, da večinoma ni vedel, kje je in kaj se dogaja. Najprej je zanikal, da bi sploh videl nahrbtnik s petardami, potem je to priznal, kasneje pa spet zanikal. Philliposovi odvetniki so že napovedali pritožbo. Med drugim zato, ker Philliposove izjave, resnične ali lažne, naj ne bi nikakor vplivale na potek preiskave proti Carnajevu, ki je skupaj z bratom Tamerlanom podtaknil bombi na cilju maratona.

Brat je umrl v obstreljevanju s policijo, Džohar pa je za zapahi. Za Philliposa je pričal celo nekdanji guverner države Massachusetts in demokratski predsedniški kandidat Michael Dukakis, ki je družinski prijatelj. Fant ga je poklical ves preplašen, ker so ga zaprli zvezni policisti in se ne spomni, kaj jim je povedal.