Zanimivosti

Samsung s hitrostnim rekordom v mobilnem omrežju 5G

M.J.
17. 10. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je po lastnih navedbah postavil nov mejnik v razvoju mobilnih omrežij pete generacije (5G). Kot prvi je namreč dosegel rekordno hitrost prenosa podatkov 7,5 Gbps oziroma 940 MB na sekundo, kar je najboljši rezultat v mirovanju.

Reuters

Poleg tega je postavil tudi nov hitrostni rekord 5G v primeru gibanja, so še sporočili iz podjetja. V avtomobilu, ki je vozil s hitrostjo, višjo od 100 kilometrov na uro, je namreč dosegel stabilno povezavo s hitrostjo 1,2 Gbps oziroma 150 MB na sekundo.

Tako stacionarni kot mobilni preizkus sta potekala v omrežju 5G v frekvenčnem pasu 28 GHz. Doslej industrija ni uporabljala tako visokih frekvenc kljub možnostim doseganja izredno visokih pretočnih hitrosti predvsem zaradi krajšega dometa signala.

V Samsungu pa pravijo, da jim je uspelo z lastno tehnologijo, poimenovano Hybrid Adaptive Array, ki uporablja milimetrsko določanje frekvenčnih pasov, preseči te omejitve in visoke hitrosti ohraniti tudi na daljših razdaljah.

Industrija sicer mora standard mobilnih omrežij 5G še potrditi, vendar pa je po navedbah Samsunga že jasno, da bodo pretočne hitrosti v novih omrežjih deset- ali celo stokrat višje od tistih, ki jih danes zmorejo mobilna omrežja 4G LTE.