Zanimivosti

Zagreb ogrožajo bele podgane

G.G.
16. 10. 2014, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prebivalci soseske Vrbik v širšem središču Zagreba na ulicah in stavbah zadnje čase opažajo vse večje število belih podgan. Več se jih je ujelo v pasti za podgane ali so jih ulovili psi, danes poroča hrvaški Jutarnji list. Strokovnjaki so prepričani, da so bele podgane pobegnile iz laboratorijskih ali hišnih kletk in se nato hitro razmnožile.

Reuters

"V preteklih dneh je moja psička našla nekaj mrtvih podgan, a sem bil čuden, da so bile vse bele barve," je dejal eden od prebivalcev Vrbika. Drugi je potrdil, da sta se v pasteh za podgane v njegovi garaži od treh ujeli dve beli podgani, je poročal zagrebški časnik.

Prebivalci so obvestili javne komunalne službe, a so jim odgovorili, da so podgane na zasebnem zemljišču in naj za težavo poskrbijo sami. V enem od podjetij za deratizacijo so dejali, da so imeli nekaj posamičnih primerov podgan albinov, a še nikoli množičnega pojava. Časnik poudarja, da tako velike skupine belih podgan, kot je videti v Vrbiku, v Zagrebu še ni bilo.

Veterinarji poudarjajo, da so bele podgane v naravi redkost. Domnevajo, da so podgane v Vrbiku verjetno pobegnile iz laboratorijev ali pa so bile domači ljubljenčki.


Bele podgane živijo do tri leta. Se hitro razmnožujejo in samica ima lahko naenkrat skoti tudi do 20 mladičev. Zato je dovolj, da v naravo pobegne ena sama samica, ki pričakuje mladiče, in že v kratkem času lahko nastane trop. 


Pojasnili so tudi, da je kljub inteligenci podgan življenje belih primerkov bolj tvegano kot življenje njihovih rjavih ali črnih sorodnic, saj se ne morejo tako dobro skriti pred psi, mačkami in drugimi plenilci.