Zanimivosti

Nočna mora za klavstrofobične ljudi

J.P.
16. 10. 2014, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če se uspete držati sapo in se potopiti do dna, ste gotovo v manjšini – to je »Y-40«, ki z globino štiridesetih metrov velja za najgloblji bazen na svetu.

Plavalno središče, ki ga je zasnoval priznani arhitekt Emanuele Boaretto, se nahaja v italijanskem hotelu s štirimi zvezdicami, Hotelu Terme Millepini v Padovi.

Kar 40 metrov globine

Bazen deluje od junija letos, njegova globina pa je primerljiva z dvanajstnadstropno stavbo oziroma devetimi avtobusi, naloženimi eden vrh drugega. Pravo nasprotje srhljivi globini pa je voda, ogreta na prijetnih 32 stopinj Celzija.

Bazen premore več platform na različnih globinah in čeprav na površju meri zglednih 21x18 metrov, se z naraščajočo globino sčasoma klavstrofobično zoža v rov nalik vodnjaku. Prvenstveno namenjen potapljačem je opremljen z umetnimi jamami in votlinami, premore pa tudi podvodni predor za vse tiste, ki bi radi izkusili bazen, brez da bi se morali zmočiti. A zdi se, kot da stvaritelji še nimajo dovolj novih idej –arhitekt Boaretto tako namerava bazen prekriti z zelenico, da bi se ta bolje zlil z okoljem.

Pred tem je s 34,5 metri globine za najglobljega veljal bruseljski bazen Nemo 33, katerega je zasnoval belgijski strokovnjak za potope, John Beernaerts. Z največjim bazenom pa se ponašajo v Čilu – njegova dolžina je enakovredna tisti dvajsetih olimpijskih bazenov.