Zanimivosti

Balkonske rastline so avgusta v polnem razcvetu

RV
7. 8. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zato jih moramo redno zalivati in dognojevati. Sproti odstranjujemo odcvetele cvetove, po potrebi vršičkamo, da so rastline košate, in pazimo, da se na rastlinah ne pojavijo škodljivci. Če jih opazimo, ukrepamo takoj.

Dreamstime

Iz priljubljenih vrst pelargonij in fuksij lahko pripravimo potaknjence, ki se bodo do zime že lepo ukoreninili in začeli rasti. Sadimo jih v cvetlične lonce premera od sedem do osem centimetrov, napolnjene z mešanico peščene prsti in komposta. Za potaknjence uporabimo kratke stranske poganjke, ki jih odrežemo tik pod listom z ostrim, čistim nožem. Potaknjencev pelargonij ne posadimo takoj, temveč pustimo, da malo ovenijo, in jih damo v prst šele naslednji dan, le centimeter globoko. Taki potaknjenci se bolje ukoreninijo in tudi ne gnijejo. Cvetlične lončke s potaknjenci postavimo na svetel prostor, sonce jim ne škoduje. Ne smemo pa jih pretirano zalivati, temveč samo takrat, ko se zgornja plast prsti osuši. Sadimo tudi potaknjence sobnih rastlin, kot so afriška vijolica (Saintpaulia), kraljevske begonije (Begonia rex) in streptokarp (Streptocarpus).

V avgustu je skrajni čas za presajanje lončnic. Pri poznejšem presajanju se rastline ne morejo dovolj vrasti oziroma ukoreniniti, zato so manj odporne in jih pozimi, v težjih rastnih razmerah, lažje napadejo bolezni.