Zanimivosti

Uspeva jim vzreja ožigalkarjev

G.G.
6. 8. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dunajski Schönbrunn je eden izmed živalskih vrtov z največ vrstami meduz na svetu. Njihova ekipa strokovnjakov skrbi za kar 28 vrst.

Daniel Zupanc

Čeprav je Dunaj od morja oddaljen kar 500 kilometrov, spada tamkajšnji živalski vrt med tiste z največjim številom vrst meduz. Čeprav je vzreja ožigalkarjev zelo zahtevna, Dunajčanom to dobro uspeva. »Vzreja teh živali je zelo zahtevna. Zato smo ponosni, da naš tim skrbi za 28 vrst meduz in da nam celo uspeva njihovo razmnoževanje,« je povedala direktorica Dagmar Schratter.

Meduze spadajo med najstarejša bitja na Zemlji. V oceanih živijo že več kot 500 milijonov let in so zelo prilagodljive. Kljub temu morajo imeti v akvariju idealne pogoje, predvsem stalne vodne tokove, ki jim omogočajo lebdenje v vodi. Med plavanjem v morju jih ljudje zagotovo ne srečajo radi, pred akvariji v živalskem vrtu Schönbrunn pa je vedno gneča.

Na Dunaju so najlepše vrste ožigalkarjev obiskovalcem na ogled izmenično. Nadstropje nižje si lahko navdušenci nad meduzami v okviru posebnega vodenja ogledajo več sto primerkov te živalske vrste. Vzreja meduz zahteva veliko izkušenj in občutka, zato je uspešna le v redkih živalskih vrtovih. Meduze »made in Schönbrunn« redno oddajajo tudi drugim živalskim vrtovom po svetu, za kar so si prislužili tudi mednarodno priznanje. Živalski vrt je bil povabljen na forum AZA jellyfish listserv, kjer se zbirajo strokovnjaki z vsega sveta. Japonci, ki so znani po dolgoletni tradiciji vzreje meduz, so svoje dunajske kolege povabili v svoj akvarij Kamo, da bi jim ti svetovali pri vzreji.