Slovenija

Hrvati nas pogrešajo

Ž.K.
6. 8. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Čas dopustov se je že prevesil v drugo polovico in turistični delavci že imajo v rokah podatke o tem, kako uspešna sezona se jim obeta. Kot kaže, jim je letos poleg krize zagodlo še vreme in prihodki iz naslova turizma bodo precej manjši kot prejšnja leta. Z enakimi težavami se soočamo tako mi kot naši sosedi, Hrvati.

Profimedia

Dež, nizke temperature in neurja so, kot kaže, turiste dodobra prestrašili. Rezultati, ki jih ob koncu meseca julija beležijo turistični delavci, so skrb vzbujajoči. Na Hrvaškem, kjer so vajeni, da prihodki iz naslova turizma polnijo sicer prazno državno blagajno, so lahko precej zaskrbljeni, saj jim je vrhunec sezone, predvsem v severnem delu Jadrana, hudo pokvarilo vreme. Slabši obisk in nižje število nočitev tako po podatkih Hrvaške turistične skupnosti opažajo v Istri in Kvarnerju.

V nam bližnjem Umagu so v juliju ustvarili kar za 13 odstotkov manj prihodov in 12 odstotkov manj nočitev. Nič bolje se ni godilo Poreču, Novigradu in Rovinju. Le v Pulju se lahko pohvalijo s šest odstotkov višjim obiskom, a nočitev so imeli za tri odstotke manj. Očitno so se v največje istrsko mesto turisti zatekli, ko so jih oblaki pregnali s plaž. Manjše število nočitev so imeli tudi na kvarnerskih otokih. Prizadeti so predvsem kampi, kjer so številni gosti počitnice skrajšali, saj jih je odgnalo vreme.

Hrvatom se močno kolca tudi po slovenskih gostih, ki so se v preteklih letih na hrvaško obalo radi podali zgolj za konec tedna. Že junija jih je bilo za tri odstotke manj, julij je zagotovo še slabši. Boljše rezultate opažajo v Dalmaciji. Rekordni julij so zabeležili v Splitu, kjer se lahko za velik pritok gostov zahvalijo predvsem enemu od največjih festivalov elektronske glasbe v tem delu Evrope, Ultra, ki je pritegnil več kot 150.000 obiskovalcev iz 125 držav. A na otokih ne skačejo od veselja. Visoke cene trajektov so vedno večja ovira tako za domače kot tuje goste in ponekod že opažajo padec števila nočitev.

Profimedia

Zanimivo je, da zaradi vremena nič slabše ne poslujejo naše turistične agencije, k prodajajo aranžmaje tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma nam je povedala, da upada rezervacij ali odpovedi zaradi obdobja slabšega vremena v turistični agenciji Palma niso zaznali. Podoben odgovor smo dobili pri agenciji Relax, kjer pa so glede na sezono 2013 zaznali celo rast števila rezervacij. Povedali so nam, da so imeli v mesecu juliju več akcijske ponudbe, saj so hotelirji želeli zapolniti prazne kapacitete, opazili pa so tudi porast rezervacij krajših terminov.

Tudi v Sloveniji deževni julij pokvaril rezultate

Na Bledu opažajo močan upad števila gostov iz Velike Britanije in Nizozemske.

V Sloveniji je po odličnem začetku sezone in rasti števila nočitev v mesecu juniju deževni julij močno pokvaril rezultate – predvsem kampom in tistim, ki živijo od gorskega turizma. Nekateri kampi v Sloveniji so zaznali tudi več kot dvajsetodstoten padec. Obisk slovenskih gora je zaradi velike količine snega, ki se je v visokogorju obdržal vse do poletja, in zaradi deževja v zadnjih tednih precej manjši kot v minulih sezonah. Sezono za zdaj rešujejo tuji gorniki, oskrbniki pa upajo na lepše vreme in več gostov v avgustu. Nič bolje ni na Obali, kjer so turistični delavci letošnji julij označili za enega najslabših do zdaj. V občini Piran namreč opažajo šestodstotno zmanjšanje števila nočitev.

Pritožujejo se tudi vsa zdravilišča, katerih prihodek je odvisen od števila dnevnih kopalcev. Nič kaj veselih obrazov niso niti ob dveh znamenitih gorenjskih jezerih. Na Bledu opažajo močan upad števila gostov iz Velike Britanije in Nizozemske, sezono pa rešujejo sosedje Italijani, Avstrijci in tudi Nemci.