Zanimivosti

Zapuščajo Torino in postajajo sedmi največji avtomobilski proizvajalec

Auto Bild
6. 8. 2014, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Podjetje Fiat S.p.A. je bilo ustanovljeno leta 1899, zdaj pa sedež avtomobilskega koncerna selijo na Nizozemsko, davke pa bodo plačevali v Veliki Britaniji.

Auto Bild

Delničarji novega podjetja FCA so podprli reorganizacijo Fiatovega koncerna, v kateri je načrtovana sprememba sedeža podjetja. Skupina se bo imenovala Fiat Chrysler Automobiles in bo imela sedež v Londonu. Fiat bo s tem po 115 letih zapustil Italijo. Skupina bo uradno vzpostavljena na Nizozemskem in bo delovala na podlagi nizozemskih zakonov, tako Marchionne in ostali sodelavci bodo o Fiatovi usodi odločali v Londonu, medtem ko bodo delnice tega podjetja kotirale na newyorški borzi (NYSE).

Vzpostavitev sedeža skupine v Londonu sicer še ne pomeni, da bo Fiat popolnoma izginil iz Italije, ne bo pa ta zanj več tako centralnega pomena. V Torinu bo tako ostalo izvajanje administrativnih in informacijsko-tehnoloških funkcij. Prav tako naj bi ostale odprte vse italijanske tovarne. Znova naj bi zaposlili vseh 30.000 delavcev, ki so zdaj na čakanju.

Marchionne je na današnji skupščini poudaril, da v petih letih računa na letne prihodke skupine v višini prek 130 milijard evrov. To bi glede na lanske rezultate pomenilo 50-odstotno rast. Fiat Chrysler Automobiles naj za zagotavljanje te rasti ne bi bil prisiljen prodajati svojih delnic.

Fiat je nadzor nad Chryslerjem pod vodstvom Marchionneja prevzel pred petimi leti, brez svoje ameriške enote pa bi bil tako v letu 2012 kot v letu 2013 nedobičkonosen.