Zanimivosti

Mravlje v pomoč pri zmanjševanju globalnega segrevanja

G.G.
9. 8. 2014, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nova študija Arizonske univerze v mestu Tempe je pokazala, da mravlje ohlajajo ozračje, s tem ko lovljijo ogljikov dioksid iz okolja. Dolgoletna raziskava sledenja mravljam je pokazala, da ti insekti s tem, ko jih je vse več, pomagajo ohlajati zemljo.

Mravlje po besedah raziskovalca Ronald Dorna iz omenjene univerze spreminjajo okolje. Dorn je še povedal, da nekatere vrste mravelj preparevajo minerale, da bi se izločil kalcijev karbonat, bolj znan kot apnenec. V tem procesu se ujame in odstrani majhen delček ogljikovega dioksida iz okolja. Večji odstotek zemljinega ohlajanja se sicer odvija v oceanih, ki skladiščijo ogljik.

Dorn je odkril, da mravlje razgrajujejo bazaltni pesek. Poskus je pokazal, da zdrobijo pesek 50 do 300-krat hitreje, kot če bi pesek nemoteno pustili preparevati na tleh. Mravlje naj bi lovile kalcij in magnezij iz mineralov, da bi ustvarile apnenec. V tem procesu, naj bi ulovile nekaj toplogrednega plina, ogljikovega dioksida. To naj bi se zgodilo s tem, ko žuželke ližejo zrne peska in jih lepijo na stene njihovih gnezd. Vendar je sam proces še vedno znanstvena uganka.