Zanimivosti

Dogodek, ki je za vedno spremenil svet

J.P.
9. 8. 2014, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred 5.000 leti so se na našem planetu dogajale nenavadne reči – znatne podnebne spremembe, poplave, nato pa vzpon naprednih civilizacij.

Ledena kapa Quelccaya visoko v perujskih Andih je največje ledeniško območje v tropih. Lonnie Thompson, profesorica geologije z univerze v Ohiu, je na podlagi znanstvenih raziskav, ki jih je opravila na območju, dognala, da se je pred okoli 5.200 leti zgodilo nekaj nenadnega, kar je imelo podnebne posledice za širše območje.

Raziskave drugih ledenih kap širom oble so pokazale podobne rezultate. El Nino – južna oscilacija je pojav nihanja temperature na vodni gladini v zahodnem delu Pacifiškega oceana. Je najbolj znan vremenski pojav, ki ga ni mogoče napovedati. Dolgotrajnejši odkloni temperature na gladini morja imajo drastične posledice za vreme po svetu, nekaj takšnega pa naj bi se zgodilo tudi pred 5.000 leti. Po svetu naj bi začele nastajati rečne delte, razpadel naj bi severnoafriški ekosistem, v Sudanu pa izbruhnil ognjenik Meidob. Po besedah raziskovalcev naj bi na območju Atlantskega oceana prišlo do geološke katastrofe.

Britansko otočje

Pred 5.000 leti je so bile obale Britanskega otočja podvržene obsežnim poplavam, iz drevesnih kolobarjev pa je razvidno, da je bila v tistem času v zraku velika količina pepela. Prišlo naj bi tudi do spremembe v verskih prepričanjih, saj je nastopil bradati nebesni bog. Takrat se naj bi začela prva faza Stonehengea, podobne kamnite formacije pa so se začele pojavljati tudi drugod. Ob evropski atlantski obali so vzniknile kamnite grobnice. Keltske legende jih opisujejo kot domovanje bogov starega sveta.

Sumerci

Sumerci so na jug današnjega Iraka prišli pred 5.000 leti. Sodeč po zapisih naj bi šlo za preživele velike povodnji, nihče pa ne ve, od kje izvirajo. Povodenj naj bi bila delo bitij, imenovanih Annunaki, za katere nekatere teorije pravijo, da so Nezemljani.

Daljni vzhod

Legende tajvanskih domorodcev govorijo o grozoviti nevihti, ki je njihove prednike z drugega otoka naplavila na Tajvan. Tudi Kitajci poznajo zgodbe o obiskovalcih iz vesolja, ki so vzpostavili vladajoče sloje, podobne legende pa so tudi del japonske tradicije.

Indijska podcelina

Napredna civilizacija naj bi nastala po poplavah pred pet tisočletji. Mesta so gradili iz opek, imeli pa so tudi svoj sistem pisave. Njihov izvor je neznan, velja pa omeniti, da se je trenutni hindujski vek začel pred približno 5.000 leti, ko naj bi prišlo do podnebnih sprememb in poplav in ko so Sumerci prispeli v južni Irak. Tudi indijske legende govorijo o ljudeh iz neba.

Severna in Srednja Amerika

Medtem ko večina strokovnjakov meni, da so predniki Indijancev v Severno Ameriko iz Azije prišli čez Beringov preliv, pa številni domorodci pravijo, da njihovi predniki izvirajo iz izgubljene, poplavljene dežele. Številne zgodbe govorijo o bradatem čudodelniku, ki naj bi bil začetnik tamkajšnje civilizacije. Strokovnjaki opažajo podobnosti s sumerskim izročilom o Annunakih izpred 5.000 let.

Južna Amerika

Zgodbe o poplavah in bradatem možu poznajo tudi v državah Južne Amerike. Podobno kot je severnoameriške Indijance naučil njihovih tradicij, naj bi tudi prednike današnjih Kolumbijcev. Tudi v Peruju so se pred približno 5.000 leti začela pojavljati obalna mesta in sčasoma je vzniknila Inkovska civilizacija. Tudi njihove legende govorijo o belem čudodelniku, ki je bil tam ob rojstvu njihove kulture.

Naključje?

Pred 5.000 leti se je očitno zgodilo nekaj izredno nenavadnega – so Zemljo obiskali visoki, beli Nezemljani, kakor jih opisujejo legende? Je njihov obisk botroval podnebnim spremembam, oni sami pa bili povod za nastanek zgodb o vesoljnih povodih in ljudeh iz neba?