Zanimivosti

Starejši vozniki bodo lahko preizkusili znanje

STA / S.R.
22. 4. 2013, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S staranjem prebivalstva narašča tudi število starejših voznikov, posebnih predpisov zanje pa ni. Svoje znanje bodo starejši vozniki na šestnajstih lokacijah po Sloveniji lahko preizkusili v torek in četrtek.

Thinkstock

Na voljo jim bo tudi strokovno svetovanje, je na novinarski konferenci povedal v. d. direktorja Agencije RS za varnost prometa Franc Pojbič.

Kot je poudaril Pojbič, prometna varnost ni samo tisto, kar se izvaja na terenu, temveč tudi preventiva, ki vključuje izobraževanje. Na tem področju pa bodo po njegovih besedah "narejeni znatni premiki".

Programa, ki ga pripravljajo na agenciji za varnost prometa, ne bodo sestavljale zgolj enodnevne aktivnosti, temveč bo agencija v letošnjem letu pripravila vse, da se v njem podrobno opredelijo vsa področja, povezana s prometno varnostjo. Kot je izpostavil Pojbič, mora biti program konkurenčen in atraktiven tudi zato, da bodo z njim uspeli na domačih in mednarodnih finančnih trgih.

Veliko je treba postoriti na področju izobraževanja starejših voznikov, saj so ti zaradi fizičnih omejitev bolj izpostavljeni. Število nesreč s smrtnim izidom je pri voznikih, starejših od 75 let, petkrat višje od povprečja, število poškodb pa dvakrat višje.

Področni podsekretar sektorja za voznike pri agenciji za varnost prometa Andrej Justinek je na novinarski konferenci predstavil akcijo, ki bo potekala v torek, 23. aprila, in v četrtek, 25. aprila, na parkiriščih Mercator centrov v krajih, kjer so v Sloveniji izpitni centri.

Kot je pojasnil Justinek, gre za 16 lokacij, akcija pa bo potekala tako, da bo starejši voznik najprej lahko opravil test o prometnem znanju, v nadaljevanju pa bo izpolnil še vprašalnik. Starejšim voznikom bosta na voljo tudi izobraževalni program ter svetovalna vožnja, policisti pa bodo voznikom predstavili sankcije za prometne prekrške.

Vodja Sveta za preventivo in vzgojo pri agenciji Mateja Markelj in predsednica Združenja za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved - FORTOX Majda Zorec Karlovšek sta se strinjali, da je problem ranljivega starejšega voznika treba vključiti v program prometne varnosti.

Markljeva je pojasnila, da je področje starejših voznikov v osnutku novega nacionalnega programa varnosti cestnega prometa opredeljeno kot posebno poglavje in da so v prihodnjih desetih letih načrtovani različni ukrepi za izboljšanje stanja na tem področju. Zorec Karlovškova pa je poudarila, da je treba starejše voznike predvsem navdušiti, da se soočijo z novostmi v prometu.